Зібрали понад 73 000 гостей: фестиваль Книжкова країна побив власний рекорд відвідуваності

Фестиваль Книжкова країна побив власний рекорд відвідуваності
Сергій Хандусенко

Друга Книжкова країна зібрала 73 000 гостей та встановила національний рекорд з одночасного читання

Поділитися:

26-29 вересня на ВДНГ вдруге пройшов фестиваль Книжкова країна, що об'єднав видавців, авторів, культурних діячів, зіркових гостей і тисячі читачів. Цього разу захід зібрав ще більше відвідувачів та учасників.

Другий фестиваль запам'ятався великою кількістю різноманітних активностей та інтерактивів. На фестивалі, зокрема, встановили національний рекорд з одночасного читання (114 гостей вголос прочитали вірші Василя Стуса), обрали найпопулярнішу книгу за версією букблогерів («Жовтолика» Ребекки Кван, видавництва «Жорж»), влаштували родинні читання із зірками: Дантесом, Андрієм Бєдняковим, Анною Завальською та іншими.

Анна Завальська, Віра Кекелія
Сергій Сівяков
Андрій Бєдняков
Сергій Сівяков

А також провели окремі програми про військову творчість, поєднання кіно та літератури, жанри фентезі та горору, феміністичні книги; дізналися нове на майстеркласах і, звичайно, зустрілися всі разом на ярмарку, що зібрав 120 учасників: видавництва, книгарні та індивідуальних авторів.

Загалом на Книжковій країні відбулося понад 350 івентів. Найпопулярнішими стали презентація книги Ростислава Семківа «Як читати українських класиків», автограф-сесія письменника Василя Шкляра, що тривала більш ніж 3 години, а також музично-поетичний вечір «Метаромантика».   

«З самого початку ми з моєю дружиною Діаною, якій належить ідея фестивалю, планували зробити його регулярним заходом, — зазначає засновник Книжкової країни Євген Мушкін. — І ми неймовірно раді, що ця мрія втілюється в життя. Цього разу ми побачили багато знайомих облич: це означає, що фестиваль стає місцем для зустрічі однодумців. Та водночас пишаємося, що змогли залучити й нову аудиторію. І відгуки показують, що всі гості стали щасливіше після відвідування Книжкової країни. А більше за все тішать діти, що читають книжки, сидячи навколо фонтану в наших пуфах. Можна впевнено сказати, що ми на правильному шляху».

Загалом друга Книжкова країна зібрала 73 000 гостей. Фестиваль продовжує підтверджувати репутацію заходу для широкої аудиторії: середній вік відвідувачів склав 31 рік, водночас майже кожний четвертий гість фестивалю — школяр чи студент. Для більш ніж половини відвідувачів «Книжкова країна» стала першим подібним фестивалем. А завітали на захід мешканці не тільки Києва та області, але й Миколаївської, Львівської, Хмельницької, Полтавської, Вінницької та інших. 

Книжкова країна
Сергій Сівяков

За попередніми оцінками організаторів на фестивалі придбали 86500 книжок. Дві третини відвідувачів придбали принаймні одну книгу на фестивалі, витративши в середньому близько 800 грн. Водночас понад 60% гостей зазначили, що Книжкова країна надихнула їх читати більше, а 99% зазначили, що стали щасливіше завдяки фестивалю та його атмосфері. Найпопулярнішими книгами на фестивалі стали: 

  • Vivat — «Тресс зі Смарагдового моря» (Брендон Сандерсон), «Дрібним шрифтом» (Лорен Ашер);
  • «Лабораторія» — «За перекопом є земля» (Анастасія Левкова), «Там, де заходить сонце» (Олена Пшенична), «Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці» (Марічка Паплаускайте);
  • Видавництво «Ранок» — «Алекс Нептун. Викрадач дракона» (Девід Овен), «Кіт-детектив Альф» (Юліта Ран), «Пес Патрон і великий Т» (Юліта Ран, Катя Підлісна);
  • Nasha Idea — «Добраніч, Пунпуне» (Ініо Асано), «Літо, коли помер Хікару» (Мокумокурен), «Життя однієї киці» (Конамі Каната); 
  • «Жорж» — «Нефритове місто» (Фонда Лі);
  • «Ще одну сторінку» — «Діва, матір і третя» (Юлія Нагорнюк);
  • РМ — «Шість багряних журавлів» (Елізабет Лім);
  • ARTBOOKS — «Сім чоловіків Евелін Г’юґо» (Тейлор Дженкінс Рід), «Пачінко» (Мін Джін Лі), «Освічена» (Тара Вестовер);
  • Readberry — «Діти вогненного часу» (Катерина Пекур);
  • «Книголав» — «Сусідська угода» (Ешлі Елісон);
  • КМ-Букс — «Маленьке життя» (Ганья Янаґігара);
  • Видавництво «Видавництво» — «Анна, яку я кохала» (Павла Вільна);
  • КСД — «Зіпсований» (Пенелопа Дуглас);
  • Видавництво «Так» — «Попіл лине до неба» (Нін Ґорман, Матьє Ґібе).

«Цього року ми додали до Книжкової країни, з одного боку, ще більше інтерактивів — рекорди, премії, зустрічі — а з іншого, поглибили профільні, жанрові напрямки. І цей підхід спрацював: рівень відвідуваності, а також відгуки учасників — видавництв, авторів, спікерів — показують нам, що у такого формату є велике майбутнє. Вже з новим досвідом та побажаннями учасників будемо покращуватися далі: змінимо зонування напрямків, підвищимо якість послуг й, звичайно, вдосконалюватимемо наповнення», — зазначає керівниця Книжкової країни Людмила Фіть. 

Книжкова країна
Сергій Сівяков

У межах фестивалю відбулася низка благодійних подій, а представлено було шість фондів та організацій: Лелека-Україна, Культурний десант, Гуркіт, Рій, Центр рекрутингу сил ТРО та Фронт допомоги. Зокрема, Лелека-Україна зібрав 335 000 грн, за які придбає обладнання для фронтових медиків, благодійні ігри з письменниками — понад 67 000 грн, а Культурний десант — 344 книги у межах ініціативи Книга на фронт. 

Крім того, на Книжковій країні було місце гучним анонсам. Так книгарня-кав’ярня book.ua оголосила про відкриття власного закладу на ВДНГ — це буде третя та найбільша локація мережі. Простір на 400 м² разом із затишним двориком з виглядом на фруктовий сад вміщатиме тисячі книг від українських та іноземних видавництв, великий вибір кави, десертів та смаколиків, а також івент-зону для проведення культурних подій: презентацій книг, лекцій та майстеркласів.

Вже зараз організатори оголошують дати фестивалю на наступний рік: весняна Книжкова країна відбудеться з 24 по 27 квітня, а осіння — 25-28 вересня. 

Слідкуйте за наступними анонсами Книжкової країни в офіційних Facebook та Instagram фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Атмосфера фантастична»: ведучі 1+1 Україна взяли участь у фестивалі Книжкова країна та поділилися своїми враженнями

 

Новини по темі