Гордість: українка Марина В’язовська отримала Медаль Філдса – найпрестижнішу відзнаку в галузі математики у світі

Українська вчена-математик отримала Медаль Філдса, яка вважається найпрестижнішою відзнакою в галузі математики у світі
theukrainians.org

Українська вчена-математик Марина В'язовська отримала медаль Філдса, яка вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці у світі.

Поділитися:

Українська вчена-математик Марина В’язовська отримала найпрестижнішу відзнаку в галузі математики у світі, Медаль Філдса.

Медаль Філдса — це нагорода, яка надається двом, трьом або чотирьом математикам на Міжнародному конгресі математиків, який проводиться під егідою Міжнародного математичного союзу раз на чотири роки. Тобто, останній раз цю медаль видавали у 2018 році, і ось тепер знову, у 2022 році.

Медаль ФылдсаФОТО: wikipedia.org

Медаль Філдса вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці і надається молодим математикам, яким менше сорока років, за значний вклад у науку. Сума нагороди становить 15 000 канадських доларів. Засновником премії був канадський математик Джон Чарлз Філдс. На золотій медалі Філдсівського лауреата — зображення Архімеда і є напис: “Побороти свою людську обмеженість і завоювати Всесвіт”, на зворотньому боці — “Математики, які зібралися зі всього світу, вшановують чудовий вклад у пізнання”.

Медаль ФілдсаФОТО: wikipedia.org

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіонка світу з шашок серед дівчаток до 10 років своєю грою збирає кошти на ЗСУ (фото)

Медаль Філдса 2022 отримали:

►Марина В'язовська (Україна)

►Уго Дюмініль-Копен (Франція)

►Джун Ху (США)

►Джеймс Мейнард (Велика Британія)

Що ж відомо про Марину В’язовську? Їй 37 років, вона уродженка Києва, навчалася на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Навчання В’язовська продовжила у Німеччині, стала згодом доктором природничих наук у Боннському університеті. Працює в Німеччині, Швейцарії.

У 2016 році В'язовська розв'язала задачу пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше вимірами. За роботу над найщільнішими пакуваннями куль у розмірностях 8 та 24, використовуючи модулярні форми, Марині В'язовській у 2016 році присуджено премію Салема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські футболісти стали чемпіонами у різних світових лігах: ведуча «Проспорт» на 1+1 Олександра Лобода підвела підсумки спортивного сезону

У квітні 2017 року Математичним інститутом Клея Марині В'язовській присуджено Дослідницьку нагороду за проривну роботу над задачами пакування куль у розмірностях вісім та двадцять чотири. 2017 року Марині В'язовській індійським Університетом SASTRA присуджена нагорода імені Рамануджана. 

У 2019 році Марина В'язовська зі своєю командою розв'язала математичне рівняння, яке визначає, як розміщується у 8- та 24-вимірних просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної. І ось у 2022 році вчена отримала Медаль Філдса – найпрестижнішу відзнаку в галузі математики у світі. Пишаємося українкою!

Новини по темі