Жадан, Андрухович та інші українські автори: Катя Осадча назвала 6 книг, які варто прочитати

Катя Осадча назвала топ-6 книг українських авторів, які варто прочитати: про кохання, війну та саморозвиток
kosadcha/Instagram

Катя Осадча назвала 6 книг українських авторів, які варто прочитати: про кохання, війну та емоційні гойдалки

Поділитися:

Ведуча 1+1 Україна Катя Осадча назвала книги, які варто прочитати.

Вона поділилася враженнями від прочитаних книг на своїй сторінці у Instagram. Серед авторів, яких Осадча рекомендує прочитати – Сергій Жадан, Софія Андрухович та інші українські письменники.

«Розкажу вам про моє захоплення останнього часу. Що надихає. І вгамовує жагу нових вражень. Ловіть українських авторів, які припали до душі», - написала ведуча.

Читайте в цьому матеріалі, які книги про кохання, війну та контроль емоцій рекомендує прочитати Катя Осадча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людмила Барбір рекомендує: 5 захопливих книг, які варто прочитати кожному

Амадока – Софія Андрухович

Катя Осадча

«Любов. Майже 900 сторінок. Життя великої родини, від війни до війни, крізь сторіччя. Вже знаю, що закінчу і сумуватиму за ними».

Роман Софії Андрухович Амадока охоплює кілька століть, але центральні події відбуваються в сучасності. Головний герой, понівечений до невпізнання в одній із гарячих точок на Сході України, дивом залишився живим. Тяжкі травми призвели до повної втрати пам'яті: він не пам'ятає ні свого імені, жодної близької людини, ні свого попереднього життя. Таким його і знаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити чудеса: досягати глибоких пластів забуття та спогадів, поєднувати розрізнені шматки змученої свідомості, зшивати разом спільну історію.

Інтернат – Сергій Жадан

Катя Осадча

«Ось воно. Українська сучасна література. Напередодні закінчила Інтернат. 3 дні життя двох чоловіків на лінії розмежування навесні 2015 року. Це те, що повинен знати кожен, коли страшна велика війна давно була набагато ближчою, ніж нам здавалося».

Події роману відбуваються у 2015 році, під час війни на Донбасі. Тридцятирічний вчитель української мови на ім'я Паша вирушає до міста, щоб забрати звідти свого племінника, який живе в інтернаті.

Інтернат — глибокий і захоплюючий роман, який відбив бачення автора життя в зоні АТО, її драму проблеми вибору та самоідентичності, національної психології та патріотизму, радикальних поглядів та ліберальної байдужості. Це локальна історія одного простого шкільного вчителя - його прагнень, мотивації, і цілей перед небезпекою, коли за лічені години може змінитися історія і твоє місце в ній.

Я бачу, вас цікавить пітьма – Ілларіон Павлюк

Катя Осадча

«Про своє захоплення романом Іларіона Павлюка я вже розповідала, але ще раз не можу не згадати – обов'язково до прочитання в укрсучліт».

Це не просто цікавий кримінальний роман; він занурюється у глибокі теми людської природи та темряви, яка приховується всередині кожного з нас. Також це історія про непробивну людську байдужість. У центрі історії – київський кримінальний психолог Андрій Гайстер, якого відправляють консультантом у богом забуте селище Буськів Сад. Зимової ночі зникла дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, вбивств якого місцеві жителі вважають за краще не помічати. У цьому проклятом селищі, де всі по колу і всі живуть життям, яке ненавидить, розслідування постійно заходить у глухий кут. Андрій вірить, що загублена дівчинка, попри все, жива і він її знайде. Але нікому, крім нього, це не потрібно.

За Перекопом є Земля – Анастасія Левкова

Катя Осадча

«Про кримський роман Анастасії Левкової теж розповідала. Якщо ви ще не читали, обов'язково купуйте та поринайте в цю історію. Крим, який ми обов’язково повернемо».

Книга присвячена Криму та подіям у ньому, розвіюючи міф про те, що всі його мешканці є «російськими ждунами», які все життя мріяли бути під парасолькою Російської Федерації, вважаючи її за батьківщину. Це також спроба авторки відкрити український материк «ждунам» півострова і навпаки — з незвичайного ракурсу розплющити очі самому півострову та його «ждунам» у бік рідного материка. Адже і там, і там є земля, її варто пізнати і повернути їй справжню цілісність.

Емоційні гойдалки війни – Володимир Станчишин

Катя Осадча

«Все про нас, як балансувати і не впасти з цих гойдалок у прірву. Дуже прикладні поради самодопомоги та важливість слухати свій стан».

Будь-яка емоційна реакція є нормальною відповіддю на ненормальні обставини війни, стверджує психотерапевт Володимир Станчишин. Ми маємо право відчувати лють, маємо право хотіти помсти, ми можемо включати чорно-біле мислення і не відчувати провини. Ми можемо сумувати, можемо плакати стільки, скільки потрібно. Це книга про емоції цивільних людей у ​​тилу: про тих, хто залишився в Україні, і тих, хто був змушений покинути свої домівки, всіх, хто волонтерить, донатить і чекає на рідних з фронту, всіх, хто кожен свій день починає з новин і прокидається від повідомлень про повітряну тривогу. Ми не обирали жити під час історичних змін, але війна це те, від чого не можна абстрагуватися, тому наше завдання зараз навчитися справлятися на своєму особистісному рівні, жити, щоб перемогти в цій війні.

Енергетичний менеджмент – Алла Заяць

Катя Осадча

«Про емоційний інтелект, відновлення енергії та куди вона витрачається, якщо її не контролювати».

Це книга, яка допоможе краще зрозуміти, як із турботою ставитись до власної енергії. Це путівник, який покаже шлях до гармонійного використання власних ресурсів у різних сферах життя. Авторка пропонує практичні поради та інструменти, які допоможуть знизити рівень стресу, підвищити продуктивність та покращити якість свого життя. Вона ясно і доступно пояснює, як правильно розподіляти свою енергію — від роботи до відпочинку, від відносин із близькими до свого покликання.

Раніше 15-річна донька Валентини Хамайко назвала 5 книг, які варто прочитати.

Новини по темі