Жадан, Орвелл та інші: 15-річна донька Валентини Хамайко назвала 5 книг, які варто прочитати

15-річна донька Валентини Хамайко назвала 5 улюблених книг

Що читають у родині Валентини Хамайко: 5 книг, які будуть цікаві кожному

Поділитися:

Ведуча "1+1 Україна" Валентина Хамайко розповіла про книжкові вподобання 15-річної доньки Соломії. Вона захопилася читанням книг ще у дитинстві.

"Я безмежно щаслива, що в нашій родині є Соломія, яка щиро захоплюється читанням. У мене наразі на це часу не вистачає. Я тільки мрію, щоб почитати, але із задоволенням завжди слухаю поради від доньки. Вона мені каже: "Мама, знаходь для читання хоча б годину". Зараз у мене, на жаль, так не виходить, але я вірю, що цей час настане. Це історія про те, що дитину ніколи ніхто не заставляв читати. Не можу сказати, що я була для неї прикладом для читання. Вона сама захопилася. Спочатку з того моменту, коли я їй читала книгу, а вона мене просила, щоб я ще і ще їй читала. Починаючи десь з років 5-6, коли я читала їй "Пеппі Довгопанчоху", а Соломія не лише слухала, а й рахувала, скільки і на що грошей витратила Пеппі.

Це для мене було захоплююче, бо я розуміла, що дитина аналізує те, що ми читаємо. І звичайно, кожне її бажання купити нову книгу аби поповнити бібліотеку, я завжди підтримую. Це класно, коли дитина прагне пізнавати. Я їй радо розповідаю про новинки, дозволяю поповнювати бібліотеку. Я з тих щасливих мам, яка готова докуповувати їй ще і ще книжкові полички і рекомендую своїм друзям те, що читає Соломія", — розповідає про любов до книжок доньки Валентина Хамайко.

А сама 15-річна Соломія поділилася власними книжковими рекомендаціями. Ось 5 книг, які варто прочитати кожному.

Валентина Хамайко з донькою

Вільям Ґолдінг "Володар мух"

"Володар мух" — дуже яскравий приклад крихкості людської гуманності. Це не повчально чи нудно, а дійсно захопливо і боляче. Ми не можемо повністю осягнути наскільки близько знаходимось до повернення до "тваринної" поведінки, книга дає привід задуматись, а що нас відділяє від того, щоб перетворитись на одного з героїв. Насправді небагато. Сучасні ідеали це тонке скло, яке може лопнути від одного подиху, і саме про це для мене книжка.

Вахтанг Кіпіані "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР"

Василь Стус є дуже цінним для нас, як нації, це не лише фантастичний поет, який своєю майстерністю передає дух часу, показує свою Україну, свої болі та любові в ній, а і як дисидент, людина принципу. Його мотиви має бачити кожен і принаймні намагатись їх зрозуміти. Знання біографії Василя Стуса збагачує новими фарбами вірші, показує інший шлях, інше ставлення до світу, яке випередило час і вистояло перед системою. Він є прикладом незламності для нас, є прикладом для наслідування.

Іван Багряний "Сад Гетсиманський"

"Сад Гетсиманський" — це не лиш твір української класики, а й цінне історичне джерело. Ця книга не лише про приклади й мотиви протистояння, а й власна історія Івана Багряного, у "Саду Гетсиманському" він використовує імена катів, які катували у тому числі і його самого. Є люди, які зуміли повернутись з тих "тюрьм", але лише Багряний насмілився написати про цей досвід. Ми не маємо права забувати того, що несе росія, не важливо під якою обкладинкою червоно-революційною чи новодемократичною, вона несе біль і смерть. "Сад Гетьманський" залишає багато емоцій, багато місця для роздумів і паралелей. Це в першу чергу про роздоріжжя і вибір, від якого залежить чи бігти, чи прийняти.

Джордж Орвелл "Колгосп тварин"

Книга написана максимально простими словами та реченнями, аби перекласти могли у кожній країні. Мусимо розуміти контекст написання книги, світ мав, хоч і не прямо, розуміти, що ліберальні віяння комунізму згубні, що він не працює, і радянський союз кривавий тому приклад. Це і намагався донести світу Орвелл в тій формі, яка зачепила б якомога ширше коло.

Сергій Жадан "Інтернат"

Ця книга стала для мене можливістю відчути той Донбас, якого не було в моєму житті, який я не змогла побачити й зрозуміти сама. «Інтернат» для мене - це можливість спробувати існування під призмою невідомості та безпринципної полярності, коли межа між одним й іншим стерта настільки, що банально неможливо зрозуміти де і що відбувається. Жити геть з іншої парадигми, незнайомої та незрозумілої, про неї не говорять, описуючи війну, але вона є, і займає вагому частину серед нашого суспільства.

Ці книги — як паперові так і електронні — можна купити в Yakaboo.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі