Червона гірка 2023: історія дня, прикмети та традиції Фоминої неділі

Червона гірка 2023: дата, прикмети та традиції Фоминої неділі — 1+1
Pexels/thilipen-rave-kumar

Перша неділя після Великодня: звідки походить назва, які існують традиції та прикмети провідної неділі.

Поділитися:

Червона гірка – перша неділя після Великодня. У православній традиції цей день присвячений апостолу Фомі на восьмий день Воскресіння Христового. У Фомину неділю закінчується Світла седмиця (перший тиждень після Великодня). У храмах востаннє служать літургію по святковому великодньому чину і закривають "царські врата". Червоною гіркою називали не тільки конкретний день (Фомина неділя, Антипасха), а й весняні гуляння загалом. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світла седмиця 2023: традиції та заборони тижня після Великодня

Коли Червона гірка 2023

У 2023 році Фомина неділя відзначається у неділю, 23 квітня.

Червона гірка, Фомина неділя, Антипасха: історія назви першої неділі після Великодня

Фомина неділя названа Червоною гіркою, тому що за народною язичницькою традицією так називали дні настання весни, коли народ підіймався на найвище місце, зазвичай гірку, де розпалювалися багаття на честь Джадьбога. Перша неділя після Пасхи називається також Антипасхою, що означає "замість Пасхи". Це перший день поминального Фоминого тижня (Радоницького тижня). Також цей день називають Провідною неділею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2023: найважливіші свята та дати

Червона гірка: традиції на Фомину неділю

►Червону гірку у народі відзначали широко і святково. Люди збиралися на великих вулицях і площах, співали пісні, водили хороводи, проводили ярмарки наречених, зустрічали весну і обходили двори, щоб привітати молодят.

►Фомина неділя – перший день після Великого посту, коли в церкві дозволені вінчання. З цього дня починався весільний період. За повір’я, пари, що одружилися на Червону гірку, будуть жити довго і щасливо, тому до цього дня відгуляти весілля.Молодь також приходила гуляти на весіллях, святкувати.

На Червону гірку, як і на Великдень, фарбували яйця, а вранці проводили обряд "закликання весни". Дівчата підіймались на вершину пагорба, вели хоровод та просили сонце про дівоче щастя. Потім дівчата клали на землю посередині кола хліб і червоне яйце, заспівували пісню, яка прославляє весну. Завершувала святкування весела гулянка.

На Червону гірку проводили спеціальний обряд – орали село. Рівно опівночі всі дівчата і жінки селища з піснями виходили за околицю. Там їх уже чекали три молоді жінки з сохою, і три літні з іконою Божої Матері. Жінки знімали хустки, дівчата розплітали коси. Кілька жінок сідали на дошки, покладені поверх сохи, а решта бралися за прив’язані до сохи мотузки і тягли її навколо села. На перехрестях зупинялися, щоб накреслити хрести. Попереду процесії з іконою Божої Матері йшли і молилися бабусі. Обійшовши село і повернувшись на початкове місце, жінки влаштовували святкову трапезу. Пізніше до них приєднувалися і чоловіки. Гуляли зазвичай до ссамої ночі. 

Прикмети на Червону гірку 2022

  • якщо у Провідну неділю йде дощ, то це чиясь душа плаче тому, що Господь її не відпустив за гріхи,
  • Не почастуєш покійного батька про Радоницю — самого на тому світі ніхто не згадає, не почастує, не потішить,
  • побачити багато птахів - до врожайного року;
  • наснилися померлі родичі — до приємних звісток;
  • на небі вночі немає зірок — до теплої погоди;
  • вітряно і холодно в цей день — в червні випадуть опади.

Як лікувати симптоми весняної недуги, дивіться:

Новини по темі