Коли День батька 2023: дата, історія та традиції

Коли День батька в Україні: точна дата на 2023 рік — 1+1
Freepik

Коли потрібно вітати татусів? Все, що треба знати про День батька в Україні.

Поділитися:

Міжнародний день батька — це свято на честь всіх татусів. Для українців воно має особливе значення, адже безліч наших татусів сьогодні захищають нашу країну від російського вторгнення зі зброєю в руках. Внаслідок війни та вимушеної міграці багато родин досі залишаються розділеними. Саме тому День батька — чудовий привід нагадати один одному про свою любов та підтримку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння 2023: коли найдовший день року, традиції та прикмети

Коли святкують День батька Україна: дата 2023

День батька в світі та в Україні святкують щороку у третю неділю червня. У 2023 році дата святкування Дня батька випадає на 18 червня. Крім того, в українському суспільстві є неофіційне свято Всенародний День батька, який відзначають у третю неділю вересня, тобто, 17 вересня 2023 року.

Міжнародний день батька: історія свята

День батька вперше відзначали у 1909 році в місті Спокан, штат Вашингтон, США. Ідею святкування запропонувала Сонора Смарт, в заміжжі Додд. У сім'ї цієї жінки разом з нею виховувалося 6 дітей. Після народження останньої шостої дитини мама Сонори померла і всі турботи за дітей взяв на себе батько. Він доклав максимальні зусилля, щоб діти зростали в любові і були забезпечені всім необхідним. З часом вони виросли та роз'їхалися.

У 1909 році, під час святкування Дня матері, яке вже стало національним святом у США, Сонора згадала про свого батька, який самотужки виховував їх. Вона вирішила піти до міської ради та запропонувала встановити День батька. Датою святкування став день народження Вільяма Смарта, батька Сонори, — 5 червня. Згодом свято було перенесено на 19 червня. Ідея святкувати День батька з часом поширилася на інші штати, а у 1966 році отримала національний статус. Пізніше День батька почали відзначати в третю неділю червня й в інших країнах, зокрема в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відбувається зарахування дітей до шкіл після повернення в Україну: роз'яснення МОН

День батька в Україні: традиції святкування

Офіційно День батька в Україні затверджено Указом Президента №274/2019 від 18 травня 2019 року. Там вказано наступне:

"З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім'ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей, постановляю установити в Україні День батька, який відзначати щороку у третю неділю червня".

День батька — сімейне свято затишку та тепла. В цей день прийнято вітати татусів віршами чи приємними словами у прозі. Також можна робити подарунки.

Яка робота є дозволеною в дитячому віці, дивіться:

Новини по темі