Коли День батька 2022 в Україні: точна дата свята та його історія

Коли День батька в Україні: точна дата святкування у 2022 році, історія свята
freepik.com

Свято тата: коли відзначається День батька в Україні, яка його історія.

Поділитися:

День батька — це свято на честь всіх татусів. Цього року воно особливо щемливе для України, адже безліч наших батьків (як і матерів) захищають своїх дітей і нашу країну від російського ворога зі зброєю в руках, щохвилини ризикуючи власним життям. Через війну і вимушену міграцію багато родин досі залишаються розділеними. Тож День батька 2022 в Україні сприймається дуже по-особливому. Коли ж День батька святкують в Україні?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Батьки пережили всі найстрашніші ночі і дні неподалік Василькова», – ведуча Катерина Осадча привітала тата з днем народження та згадала перші дні війни

Коли святкують День батька Україна: дата 2022

День батька в Україні та ще в безлічі країн світу святкують щороку у третю неділю червня. Тож День батька 2022 в Україні відзначали 19 червня, рівно через тиждень після великого християнського свята Трійця.

Ще є Всенародний День Батька, який святкують в Україні у третю неділю вересня, тобто, 18 веересня 2022 року. Це неофіційне свято, а дата запропонована низкою громадських організацій. 

Коли відзначають День батька: історія свята

Історія виникнення цього свята дуже зворушлива: вперше День батька відзначали у 1909 році у місті Спокан, штат Вашингтон, США. Ініціаторкою святкування стала Сонора Смарт, в заміжжі Додд. У сім'ї цієї жінки виховувалося разом з нею 6 дітей. Після народження останньої шостої дитини мама Сонори померла, і всі турботи за дітей взяв на себе батько. Він докладав максимум зусиль, щоб діти зростали в любові і були забезпечені всім необхідним. 

Минав час, діти виросли та роз'їхалися. Одного разу в 1909 році під час святкування Дня матері, яке у США вже було національним святом, Сонора подумала про свого батька, який стійко сам їх виховував. Сонора пішла до міської ради і запропонувала зробити ще й День батька. Ідею схвалили, і вирішили провести святкування в день народження Вільяма Смарта, батька Сонори, 5 червня. Проте часу на підготовку до урочистостей було обмаль, і свято перенесли на 19 червня. Через деякий час ідею цього свята перейняли інші штати США, а у 1966 році його визнали на національному рівні. Святкування Дня батька у третю неділю червня згодом підхопили й інші країни, зокрема і Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині, що залишилася без батьків під час війни: інформаційна кампанія та чатбот «Дитина не сама»

День батька в Україні

Офіційно День батька в нашій державі затверджене Указом Президента №274/2019 від 18 травня 2019 року. Там написано наступне:

"З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім'ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей, постановляю установити в Україні День батька, який відзначати щороку у третю неділю червня".

Дивіться поради психологині Світлани Ройз про те, як допомогти дитині пережити розлуку з татом через війну:

Новини по темі