Коли відзначаємо Собор Пресвятої Богородиці за новим календарем

Коли Собор Пресвятої Богородиці за новим календарем
freepik.com

Якого числа Собор Пресвятої Богородиці 2023 за новим календарем?

Поділитися:

Відразу після Різдва Христового віряни відзначають ще одне важливе свято — Собор Пресвятої Богородиці. Коли свято у 2023 році за новим календарем, історія та традиції дня.

Коли Собор Пресвятої Богородиці в Україні

Собор Пресвятої Богородиці або Богородиця відзначається на другий день після Різдва Христового. У зв'язку з тим, що у 2023 році Різдво відзначаємо 25 грудня, Собор Пресвятої Богородиці відповідно буде - 26 грудня.

Собор Пресвятої Богородиці: історія 

Собор Пресвятої Богородиці має давнє походження. Свою назву цей день отримав, тому що саме сьогодні відбувається соборне вшанування близьких до Діві Марії і Господа Ісуса Христа людей. Разом з Богоматір’ю у день Собору згадують тих, хто був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручика, царя Давида і святого Якова, який супроводжував разом із батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

Собор Пресвятої Богородиці: традиції дня

Жінки моляться про здоров'я та легкі пологи, у храмах заведено співати хвалебні пісні про Діву Марію та ставити свічки за упокій душ померлих. Собор Пресвятої Богородиці здавна вважається важливим жіночим святом. Цей день у народі називали «бабиними кашами». Прийнято було варити каші і пригощати гостей, шанувати вагітних, породіль та повитух. За них молилися, їм дарували подарунки, пироги та хліб. Щоб дитина народилася здоровою, цього дня заборонялося працювати вагітним та їхнім чоловікам. День проводили у веселощах — грали на музичних інструментах і розважалися.

Собор Пресвятої Богородиці: народні прикмети

►Якщо чути спів зяблика – наближається відлига.

►Сніг та мороз цього дня віщують холодне літо.

►Якщо в печі горить біле, а не червоне полум’я, невдовзі потеплішає.

►Якщо вранці сонячно і тепло, то буде хороший урожай проса.

►Якщо зграї ворон літають над головою, то буде хуртовина.

Як зробити новорічний декор власноруч? Дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" та на YouTube:

Новини по темі