Коли відзначаємо Собор Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети

Коли Собор Пресвятої Богородиці 2023
Freepik

Дата святкування Собору Пресвятої Богородиці, традиції та прикмети дня.

Поділитися:

Відразу після Різдва Христового віряни відзначають ще одне важливе свято — Собор Пресвятої Богородиці. Розповідаємо про історію, традиції та прикмети свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на січень 2023: найважливіші свята та дати

Коли Собор Пресвятої Богородиці в Україні

Собор Пресвятої Богородиці або Богородиця відзначається на другий день після Різдва Христового за новоюліанським календарем 26 грудня, а за юліанським календарем — 8 січня. В Україні найчастіше відзначають за юліанським календарем.

Собор Пресвятої Богородиці: історія свята

Собор Пресвятої Богородиці має давнє походження, його встановлення належить до ранніх часів Християнської Церкви. Свою назву цей день отримав, тому що саме сьогодні відбувається соборне (загальне) вшанування близьких до Діві Марії і Господа Ісуса Христа людей. Разом з Богоматір’ю у день Собору згадують тих, хто був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручника, царя Давида і святого Якова, який супроводжував разом із батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у січні 2023 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Собор Пресвятої Богородиці: традиції

Православна Церква з хвалебними і подячними піснями звертається до Богоматері, яка народила Спасителя. Жінки моляться про здоров'я та легкі пологи. У храмах прийнято співати хвалебні пісні про Діву Марію та ставити свічки за упокій душ померлих. Також віряни в цей день моляться пророку Давиду, який є заступником музикантів. Ще святий допомагає впоратися з гнівом і люттю, що переповнють душу.

Собор Пресвятої Богородиці здавна вважається важливим жіночим святом. Цей день у народі називали «бабиними кашами». Прийнято було варити каші і пригощати гостей, шанувати вагітних, породіль та повитух. За них молилися, їм дарували подарунки, пироги та хліб. Щоб дитина народилася здоровою, цього дня заборонялося працювати вагітним та їхнім чоловікам. День проводили у веселощах — грали на музичних інструментах і розважалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела в січні 2023: календар іменин та кого будемо вітати

Собор Пресвятої Богородиці: народні прикмети

►Якщо чути спів зяблика – наближається відлига.

►Сніг та мороз цього дня віщують холодне літо.

►Якщо в печі горить біле, а не червоне полум’я, невдовзі потеплішає.

►Якщо вранці сонячно і тепло, то буде хороший урожай проса.

►Якщо зграї ворон літають над головою, то буде хуртовина.

 

Новини по темі