Коли відзначають Гелловін 2023: історія, традиції та що не можна робити

Коли Хеловін в Україні 2023: традиції свята, що не можна робити
Unsplash

Коли відзначають Гелловін? Традиції святкування та історія свята.

Поділитися:

Гелловін — одне з найпопулярніших свят в США, Канаді, Великій Британії та Ірландії. Щоріч День Всіх святих супроводжується костюмованими вечірками, прикрашанням осель та візитом сусідів зі словами "Trick or treat" ("Цукерки або смерть"). Коли відзначають Гелловін та які традиції існують у цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарбуз на Хелловін: лайфхаки, як класно вирізати гарбуз на свято власноруч

Коли Хеловін в Україні 2023

Популярність американської культури поширила Гелловін на увесь світ. Традиційно свято відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

Хеловін 2023: традиції свята

Обов'язкові атрибути Гелловіну у будь-якій країні — "страшні" вбрання та декорації з гарбузів. Якщо на овочі вирізати візерунок посмішки та поставити в середину ліхтарик чи свічку, отримаєте найвідоміший символ Дня Всіх святих — ліхтар Джека (Jack-o'-Lantern). Такі моторошні прикраси встановлювали ще у 19 столітті для захисту від злих духів.

Коли Хеловін

Фото: Unsplash.com

Традиції переодягатися в костюми всіляких страшних персонажів та випрошувати цукерки "в обмін на життя" зародилися відносно недавно, лише у 20 сторіччі. Вбрання на Гелловін значно еволюціювали за минуле століття. Спочатку костюми були образами потворних схудлих людей. Це виглядало далеко не святково та достатньо лякаюче. Але вже до початку 2000 люди почали надавати перевагу яскравим образам, а саме свято перетворилося на шоу.

На Гелловін часто проводять специфічні ігри та ворожіння. Наприклад, у Шотландії дівчата вирізали шкірку з яблук і кидали її через плече. На яку літеру схожий шматочок, з такої і почнеться прізвище майбутнього чоловіка. Відома традиція, пов'язана з Кривавою Мері. Це ворожіння полягало в тому, що молоді дівчата мали в темному домі піднятися по сходах спиною вперед та провести свічкою перед дзеркалом. Після цього в дзеркалі нібито мало показатися обличчя майбутнього чоловіка, але дівчина могла побачити в дзеркалі й череп — це означало, що вона помре, так і не вийшовши заміж.

Коли Хеловін

Фото: Unsplash.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепти до Хеловіна: смачні та корисні страви з гарбузом

Гелловін: історія свята

Історія виникнення Гелловіну тісно пов'язана із Днем Всіх святих, який колись відзначався католицькою церквою 13 травня. Однак, за папи Григорія ІІІ дата була перенесена на 1 листопада. Пізніше це свято прийшло до Ірландії, а звідти розповсюдилося в інші країни. Перед святом проводилося "надвечір'я усіх святих", що англійською називається "All hallows ween". Точне вимовлення цієї фрази призвело до утворення слова "Halloween".

В Україні традиція святкування Гелловіну не є настільки поширеною, як у інших країнах. Однак багато українців прикрашають свої офіси, будинки, торговельні зали та організовують різноманітні вечірки або конкурси у стилі Гелловіну. 

Коли Хеловін

Фото: Unsplash.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар свят на жовтень 2023: оновлені дати державних, церковних та неофіційних свят

Що не можна робити на Хеловін

  • Не можна надовго відчиняти двері та вікна, щоб не впустити нечисть до оселі.
  • Не можна відмовляти людям у допомозі.
  • Не можна впускати в дім чорного кота.
  • Якщо позаду чуєте чиїсь кроки, не варто обертатися.
Новини по темі