Коли відзначають Хелловін 2022: історія, традиції та що не можна робити

Коли Хеловін в Україні 2022: традиції свята, що не можна робити
Freepik

Коли відзначають Хелловін? Традиції святкування в Україні.

Поділитися:

Хелловін — одне з найпопулярніших свят в США, Канаді, Великій Британії та Ірландії. Воно не є державним, але дуже поширене серед населення. Саме у цей день прийнято перевдягатися в різноманітні костюми, які символізують "нечисту силу", та ходити по сусідам зі словами "Trick or treat" ("Цукерки або смерть"). Коли відзначають Хелловін та які традиції існують у цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарбуз на Хелловін: лайфхаки, як класно вирізати гарбуз на свято власноруч

Коли Хелловін в Україні 2022

Завдяки впливу американської культури Хелловін поширився на весь світ. У багатьох країнах Європи також відзначають День всіх святих, прикрашаючи до свята домівки гарбузами та різноманітними тематичними прикрасами, а також влаштовуючи вечірки. Традиційно Хелловін відзначається у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

Хеловін 2022: традиції свята

Сьогодні під час святкування Хелловіну прийнято прикрашати дім різноманітними святковими атрибутами, серед яких головну роль відіграє ліхтарх з гарбуза у вигляді голови. Також традиційно діти перевдягаються в яскраві або страшні костюмі та ходять по сусідам, випрошуючи цукерки. Дорослі ж гуляють на тематичних костюмованих вечірок, розігруючи один одного або розповідаючи моторошні історії.

Також у цей день відіграють не останню роль різноманітні ворожіння. Наприклад, молоді дівчата повинні в темній хаті чи будівлі піднятися по сходах спиною вперед та провести свічкою перед дзеркалом. Після цього в дзеркалі можна нібито побачити обличчя майбутнього чоловіка. Якщо ж з'явиться череп, то це віщує смерть. А от у Шотландії дівчата зрізали шкірку яблука та кидали її через плече у воду. Вважалося, що яку форму вона прийме, на таку літеру починається ім'я судженого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День всіх святих 2022: коли відзначають та що не можна робити

Хелловін: історія свята

Історія виникнення Хелловіну тісно пов'язана із Днем Всіх святих, яке колись ще 13 травня відзначала католицька церква. Однак після того, як папа Григорій ІІІ освятив у Римі каплицю в базиліці св. Петра на честь Всіх Святих, дата перенеслася на 1 листопада. Пізніше свято потрапило і до Ірландії, звідки поширилося далі. Перед святом проводилося "надвечір'я усіх святих", що англійською буде "All hallows ween". І Halloween є скороченням цієї фрази.

В Україні традиція святкування Хелловіну не настільки поширена, як в інших країнах. Втім, бажаючі долучитися до цього дня прикрашають офіси, оселі, торгівельні зали, влаштовують різноманітні вечірки або конкурси у стилістиці свята. В Україні Хелловін став ще одним привідом для об'єднання та розвитку міжособистісних зв'язків. Також це чудовий привід вкотре провести час з близькими, що дуже важливо в тяжких воєнних умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на листопад 2022: найважливіші свята та дати

Що не можна робити на Хелловін

  • Не можна залишати відчиненими вікна та двері, бо до будинку можуть потрапити злі духи.
  • Не можна відмовляти людям, які щось просять.
  • Не можна залишати речі сушитися на мотузці, бо в них можуть вселитися злі духи.
  • Не можна пускати на поріг чорного кота. За повір'ям, це може бути дух вашого недруга.
  • Якщо за спиною чуються чужі кроки — не можна обертатися назад.
Новини по темі