Коли День всіх святих: дата та традиції свята

День всіх святих 2022 в Україні: дата та традиції свята
Pixabay/geralt

Коли настане День усіх святих 2022 року?

Поділитися:

День усіх Святих, або Неділя всіх святих  – це свято, в якому тісно переплелося язичництво та християнська віра. Термін «Усі святі» охоплює як канонізованих святих, так і тих, хто залишився невідомим за життя. У православних християн це день пам'яті всіх шанованих Церквою святих. Також зустрічається назва Собор усіх святих серед православних християн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на червень 2022: найважливіші свята та дати

Коли День всіх святих у 2022 році в Україні

У Православних церквах День Усіх Святих святкується у першу неділю (звідси назва «Тиждень усіх святих») після Дня Святої Трійці (П'ятидесятниці), тобто у 8-му неділю після Великодня. Також, це перша неділя після Дня святого духу. У православних християн уе свято завершує коло перехідних, рухомих свят.  

Цього року в Україні День усіх святих випадає на 19 червня. 

Коли День всіх святих у католиків

Католицькою церквою День усіх святих відзначається 1 листопада. Це свято має найвищий ранг — ранг торжества. Крім того, він входить до числа так званих «обов'язкових днів», коли всі віруючі неодмінно повинні відвідувати месу. Наступного дня 2 листопада святкується День усіх покійних вірних.

День всіх святих 2022: історія та традиції свята

У День всіх святих "всі святі" не випадково згадуються через тиждень після Трійці. Вважається, що саме на Трійцю була встановлена Церква. Почитання святих зародилося зі смертю перших мучеників християнської ери. Культ мучеників у пізні віки охоплює ще культ апостолів, єрархів і аскетів, тобто монахів і монахинь. Цісар Костянтин Великий збудував у Царгороді церкву в честь дванадцяти апостолів. До культу новозавітних святих долучається також культ старозавітніх святих. Православний церковний календар має на кожний день в році одного або й кілька святих. 

Свято Всіх мучеників, що пізніше стало Днем всіх святих первісно не святкували скрізь того самого дня: в одних церквах воно було рухомим, а в інших нерухомим святом. Відомо лише, що за цісаря Льва Мудрого цей день вже святкували, бо саме він збудував величний храм на честь Усіх святих. 

Новини по темі