День вишиванки 2024: історія, традиції та особливості української вишивки

Коли День вишиванки в 2024 році: історія та традиції свята
Freepik

Цього ви точно могли не знати про День вишиванки: історія та традиції свята.

Поділитися:

День вишиванки — прекрасний привід об'єднатися в любові до України. Дороге серцю українців свято відзначається щорічно в третій четвер травня. У 2024 році дата святкування випадає на 16 травня. Що відомо про історію та традиції цього дня? Зібрали цікаві факти.

День вишиванки: історія свята

День вишивинка з'явився в Україні у 2006 році. З кожним роком ця подія стає все більш масштабною та урочистою. Ідею започаткувати День вишиванки запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Вона запросила своїх одногрупників прийти на заняття в національному вбранні. Ця проста, але щира ідея знайшла відгук у серцях студентів та викладачів, і вже наступного року. Тоді акція отримала назву "Всесвітній день вишиванки". Відтоді традиція відзначати День вишиванки поширилася по всій Україні та навіть за її межами.

Вишиванка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 українських національних страв, які смакуватимуть усій сім'ї

Коли відзначають День вишиванки в Україні: значення свята

День вишиванки не прив'язаний до державних чи релігійних дат, але він має глибокий символічний сенс. Це свято єднає українців, підкреслює самобутність, багату культуру та стійкість перед будь-якими викликами, особливо зараз в часи великої війни. Щорічно День вишиванки відзначають в третій четвер травня. Цього року свято також набуває особливого значення, адже Україна продовжує боротися за свою самобутність та незалежність у війні, яку розв'язала росія. Ворог активно знищує пам'ятки та витвори культури, сиволи української державності, а також проводить заходи з русифікації на тимчасово окупованих територіях. Будь-який прояв національного для росії сприймається загрозою. Саме тому, одягаючи вишиванку, ми не лише шануємо наші традиції, але й демонструємо єднання, незалежність та незламність на шляху до перемоги.

Традиції та заходи до Дня вишиванки

День вишиванки немає якихось особливих правил чи сценаріїв. Головне — бажання долучитися до свята, підкресливши свою національну ідентичність. В містах України можуть проводитися виставки та ярмарки вишиванок, майстеркласи, на яких кожен охочий може навчитися мистецтву вишивки. У соціальних мережах люди публікують тисячі фотографій у вишиванках, об'єднуючи українців з усього світу. 

Вишиванка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мені хотілося, щоб це був наче оберіг", — майстриня-вишивальниця розповіла, як створює вишиванку для Нелі Шовкопляс

Чим особлива українська вишивка

Кожен регіон України має свої унікальні візерунки, техніки вишивання та орнаменти. Харківські майстрині часто використовують червоні та чорні нитки, а також зображують дерево життя. Херсонські вишиванки вражають зображеннями тварин, а полтавські — геометричним орнаментом та дрібним білим візерунком. Останні на вишиванках мають глибокий сенс. Наприклад, квадрат – символ балансу, порядку та успіху. Калина означає довголіття, родину та уособлення роду. Мак символізує захист від темних сил, а також пам'ять про загиблих воїнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська вишиванка: значення елементів орнаменту (геометричний, рослинний та тваринний орнамент на вишиванці)

Чому вишиванку Зеленського розкритикували в мережі, дізнайтеся у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Фото: Freepik

Новини по темі