“Країна-агресор завжди використовувала спорт як спосіб пропаганди”, — Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту України

“Країна-агресор завжди використовувала спорт як спосіб пропаганди”, — Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту України

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт розповів про чемпіонати в умовах війни, критичну необхідність блокування російських та білоруських спортсменів на міжнародній арені та кожен зруйнований об’єкт, що є спільним болем усієї спортивної спільноти.

Поділитися:

росія щоденно вбиває українців — дорослих і дітей. Своїми снарядами руйнує життя мільйонів людей і вщент знищує інфраструктуру. Так званий русский мир приносить за собою суцільну розруху. Те, що українці будували роками, знищується за кілька секунд ворожою російською ракетою. 

За 5 місяців повномасштабної війни в Україні російська федерація завдала мільйонних збитків і у спортивному секторі. Так, станом на 9 липня агресор вже зруйнував 111 спортивних об’єктів, на відновлення яких знадобиться щонайменше 160 000 000 доларів. До того ж через війну зброю в руки взяли понад 3 000 спортсменів і тренерів, які, забувши про всі звитяги та чемпіонські звання, наближають довгоочікуваний переможний день. 

У межах проєкту Спортивний фронт, який група 1+1 media запустила спільно з легендарним футболістом Андрієм Шевченком, Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт розповів про чемпіонати в умовах війни, критичну необхідність блокування російських та білоруських спортсменів на міжнародній арені та кожен зруйнований об’єкт, що є спільним болем усієї спортивної спільноти. 

Спортсмени рф не мають права виступати на міжнародному рівні, підіймаючи триколор задля додаткової пропаганди

Чи справедливим є теза про те, що всі російські та білоруські спортсмени, незалежно від того, за чию збірну чи команду вони виступають, на час війни мають бути відсторонені від будь-яких змагань та роботи? 

Країна-агресор завжди використовувала спорт як спосіб пропаганди. Для них важливі перемоги на спортивному фронті, аби прапор рф майорів на міжнародних змаганнях, а кремлівський режим продовжував розповідати, яка “потужна” та “сильна” у них країна. 

Теза про те, що всі російські та білоруські спортсмени на час війни повинні бути відсторонені від будь-яких змагань — цілком справедлива. Коли щодня на територію України прилітають російські ракети та снаряди, спортсмени рф не мають права виступати на міжнародному рівні, підіймаючи триколор задля додаткової пропаганди. В умовах повномасштабної війни, яку розв’язала рф, це просто неприпустимо. 

Хочу подякувати Міжнародному олімпійському комітету, який в перші дні війни надав рекомендацію по відстороненню росії та її спортсменів від змагань усім федераціям з олімпійських та неолімпійських видів спорту. Нам важливо чинити спротив агресору, який вбиває невинних людей та знищує спортивну інфраструктуру. 

При цьому деякі спортсмени підтримують повномасштабну війну. Як нормальна людина може підтримувати тисячі смертей ні в чому невинних українців?! 

Це все для того, аби цивілізований світ зрозумів, чому потрібно відсторонити росіян та білорусів від змагань

Які федерації та асоціації рф намагаються просунути своїх спортсменів у великий спорт, попри політику замовчування та пасивну підтримку повномасштабної війни?  

Є один яскравий випадок — Міжнародна федерація дзюдо допустила російських спортсменів до турніру у Монголії. Ми цим вчинком дуже обурені. Відразу звернулись до світової спільноти. Зокрема, Михайло Кошляк, президент Федерації дзюдо України, надсилав офіційні листи, а також відвідував Європейський форум, де підіймав це питання. 

Також у нас була зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським, під час якої обговорювали питання спорту та подальший план розвитку. Ми будемо активно розповідати про кількість загиблих на фронті спортсменів, чисельність зруйнованих спортивних об’єктів, демонструвати жахливі кадри із розбомблених росією комплексів. Це все для того, аби цивілізований світ зрозумів, чому потрібно відсторонити росіян та білорусів від змагань. 

Також ми зустрічаємося з представниками українських федерацій та асоціацій, з якими напрацювали план посилення тиску на російських та білоруських спортсменів. Лише разом ми спроможні подолати ворога. 

Гутцайт

Найбільше об’єктів зруйновано на Донбасі, який ці нелюди прийшли «визволяти»

За період повномасштабної війни росія завдала величезних збитків, не говорячи вже про біль та людські втрати. За вашими оцінками, яких збитків у грошовому вимірі рф нам завдала?

Нині ми займаємося підрахунком коштів, необхідних для відновлення інфраструктури. Окупанти зруйнували вже понад 111 спортивних об'єктів. Збитки орієнтовно — понад 160 000 000 доларів. Як і раніше, найбільше об’єктів зруйновано на Донбасі, який ці нелюди прийшли «визволяти». Ми все  відбудуємо і зробимо так, аби світ доєднався до нашого відновлення. 

спорт війна
Фото: Микола Синельников

За останні два роки (до повномасштабного вторгнення рф) нам вдалося зробити стрімкий крок вперед. Лише у 2020-2021 роках побудували та реконструювали 171 об’єкт, серед яких: басейни, стадіони, спортивні майданчики, спорткомплекси та льодові арени. Це був свого роду спортивний бум, тому після Перемоги будемо робити все можливе для того, аби цю тенденцію продовжувати і надалі. Без потужної інфраструктури розвиток спорту в країні неможливий. 

Кожен зруйнований об’єкт — наш спільний біль 

Так, 28 червня, в День Конституції України, ворожий снаряд прилетів на центральний міський стадіон Миколаєва. 11 липня постраждав спортивний комплекс “Металург” у Бахмуті. Й окупанти на цьому не зупиняються, все одно продовжують щодня завдавати нищівних ударів. Боляче за цим спостерігати. Боляче від усвідомлення, що багато людей фактично жили на цих об’єктах, докладали неймовірних зусиль для відбудови. І зараз всього цього вже немає.  

спорт війна
Фото: Микола Синельников

Головні умови — змагання повинні проходити без глядачів, а поруч повинні знаходитися бомбосховища

На який період пригальмується розвиток спорту в Україні через вторгнення та що буде з українським спортом після Перемоги? 

Якщо говорити відверто, то, дійсно, через повномасштабне вторгнення рф розвиток спорту в Україні пригальмується. Практично в усіх регіонах відбуваються воєнні дії, багато збірних команд з наших олімпійських видів спорту ми вивезли за кордон. Ми повинні бути конкурентоспроможними на літніх Олімпійських іграх в Парижі 2024.

На XI Всесвітніх іграх в США Україна показала найкращий результат за всю історію участі. Ми посіли третє місце у медальному заліку. Загалом наша команда здобула 45 медалей, з яких 16 золотих, 12 срібних та 17 бронзових. 

Також розпочали поновлення українських чемпіонатів, які будемо проводити в різних містах. Головні умови — змагання повинні проходити без глядачів, а поруч повинні знаходитися бомбосховища. Аби за першої повітряної тривоги команди, а також тренерські штаби, відразу переходили у більш-менш безпечні місця — укриття. Зараз пропрацьовуємо це з місцевою владою та військовими адміністраціями регіонів. 

росіяни вбили 100 українських спортсменів і тренерів

Чи є статистика, скільки спортсменів (станом на 14 липня) захищають Україну на передовій та яка кількість представників українського спорту, на превеликий жаль, стала частиною небесної збірної – загинула на фронті?

Понад 3 000  наших спортсменів та тренерів зі зброєю в руках захищають Україну і всю Європу, а на волонтерському фронті понад 1100 представників українського спорту. 

Гутцайт Лагутин
Вадим Гутцайт та Андрій Лагутін

На превеликий жаль, росіяни вбили 110 українських спортсменів і тренерів. Вони загинули на полі бою та від ворожих обстрілів. Є також поранені, а 22 людини перебувають у полоні.

Буквально нещодавно група 1+1 media спільно з легендою українського футболу анонсували проєкт «Спортивний фронт». У чому унікальність цієї ініціативи, на вашу думку? 

Користуючись нагодою, хочу подякувати вашим колегам з 1+1 media, що залучені до процесу реалізації цього надважливого проєкту, а також окремо подякувати Андрію Шевченку за те, що став першим амбасадором цієї ініціативи. Саме завдяки таким спортсменам зі світовим ім’ям нашу країну пізнають на міжнародній арені. 

Від перегляду цього відеоролику пробігали мурахи шкірою. 

Проєкт "Спортивний фронт" реалізується за підтримки Міністерства молоді та спорту України, а також видання Tribuna.com.

Новини по темі