Кузьмина субота 2023: що не можна робити у поминальну суботу

Що не можна робити на Кузьмину суботу — Батьківські суботи 2023
Unsplash

Які існують заборони на поминальну суботу?

Поділитися:

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, внаслідок чого дати нерухомих релігійних свят змістилися на 13 днів назад. Ця зміна також вплинула на дати поминальних днів — батьківські суботи. Друга поминальна субота жовтня – Кузьмина субота цьогоріч буде 28 жовтня (за старим стилем – 11 листопада).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьківські суботи 2023: коли будуть за новим церковним календарем

Кузьмина субота традиційно відзначається напередодні свята Кузьми і Дем'яна (Косма і Даміан) . У народі у цей день відмічали Осінні Кузьминки, проводи осені. 

Батьківська субота: традиції та заборони

Традиційно у поминальні дні люди ходять до церкви, щоб поставити свічку за упокій душі померлого та замовити молебень. У батьківські суботи у храмах проводять літургії та панахиди. Після відвідин храму бажано сходити на могилу до померлого та запалити там свічку, якщо вона знаходиться у місті чи селі, де ви живете. У батьківські суботи традиційно люди займаються благодійністю.

Кузьмина субота: що не можна робити

  • Не можна голосно сміятися,
  • проводити гучні свята,
  • танцювати та слухати музику.

Варто провести день в тиші та в думках про померлого (померлих).

Як захистити свій імунітет взимку:

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі