Що приготувати на День Святого Миколая: страви, які обов'язково мають бути на святковому столі

Меню на День Святого Миколая: страви, які обов'язково мають бути на столі
Freepik

Оскільки свято Миколая припадає на період Різдвяного посту, меню не повинно містити страви з продуктів тваринного походження.

Поділитися:

День Святого Миколая, який в Україні відзначають 6 грудня, — це не лише час подарунків, а й можливість зібратися всією родиною за святковим столом. Традиційно цього дня готують борщ із грибами, вареники з капустою, тушковану квасолю чи голубці, а також узвар, пампушки. Серед гостинців популярним є печиво Миколайчики.

Борщ з грибами

Звісно, вечеря на Миколая не обходиться без борщу — улюблено гордості українців. Господині пропонують такий рецепт:

  • буряк відварений — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • сушені гриби або печериці — жменька.
  • цибуля — 1 шт.
  • капуста — 100 г
  • картопля — 4 шт.
  • зелень укропу і петрушк
  • олія — 2-3 ст. л.
  • перець запашний — 6 шт. 
  • лавровий лист — 2 шт.
  • цукор — 1 ч. л.
  • часник — 2-3 зубчик
  • вода — 2-3 літри
  • сіль — за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нарізати соломкою моркву, цибулю подрібнити. Протушкувати в розігрітій попередньо каструлі з оліє. Замочені сушені гриби промити та пртушкувати разом із овочами.
  2. Нарізати відварений буряк соломкою, додати в каструлю, всипати цукор і лимонний сік, щоб зберігти колір. Тушкувати 3 хвилини.
  3. Додати нарізану картоплю, нашатковану капусту та склянку води. Варити на слабкому вогні 10 хвилин.
  4. Додати нарізаний перець, сіль, зелень та часник. Розвести киплячою водою до потрібної консистенції.
  5. Після закіпання зняти з вогню.

Узвар

Узвар — традиційний напій із сушених фруктів. Для приготування напою вам потрібні:

  • вода
  • сушені яблука, груші — 200 г
  • чорнослив — 100 г
  • родзинки — 100 г
  • мед — 4-5 ст. л.

Спосіб приготування:

  • Поставити каструлю з водою на вогонь, додати сухофрукти. Довести напій до кипіння та проварити ще 2-3 хвилин.
  • Залишити узвар настоятися. Додати мед, коли він охолоне. 
  • Процідити або подавати з фруктами.

До пісного меню також пасуватимуть салати зі свіжими овочами, заправлені горіховими соусами, чи запечені овочі з пряними травами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Святого Миколая Чудотворця: що дозволено та заборонено робити, захисна молитва

Печиво Миколайчики від Сніданку з 1+1

На святковому столі також має бути традиційне українське печиво миколайчики. Для приготування миколайчиків знадобиться:

  • борошно — 300 г
  • сода — 1/2 чайної ложки
  • вершкове масло — 80 г
  • цукор — 100 г
  • яйця — 1 шт.
  • рідкий мед —  ст. л.

Спосіб приготування: 

  1. У борошно додати соду, натерти туди ж масло та додати яйце. За бажанням можна замішати трошки какао. Ретельно вимісити тісто руками.
  2. Залишити тісто в холодильнику на 30 хвилин. Розкатати. За допомогою формочок вирізати фігурки печива. Викласти їх на деко.
  3. Розігріти пічку до 200 градусів та випікати десь 10-15 хвилин.
  4. Прикрасити готове печиво розтопленим білим, чорним шоколадом або цукровою пудрою.

Новини по темі