Що приготувати на День Святого Миколая: страви, які обов'язково мають бути на святковому столі
Оскільки свято Миколая припадає на період Різдвяного посту, меню не повинно містити страви з продуктів тваринного походження.
День Святого Миколая, який в Україні відзначають 6 грудня, — це не лише час подарунків, а й можливість зібратися всією родиною за святковим столом. Традиційно цього дня готують борщ із грибами, вареники з капустою, тушковану квасолю чи голубці, а також узвар, пампушки. Серед гостинців популярним є печиво Миколайчики.
Борщ з грибами
Звісно, вечеря на Миколая не обходиться без борщу — улюблено гордості українців. Господині пропонують такий рецепт:
- буряк відварений — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- сушені гриби або печериці — жменька.
- цибуля — 1 шт.
- капуста — 100 г
- картопля — 4 шт.
- зелень укропу і петрушк
- олія — 2-3 ст. л.
- перець запашний — 6 шт.
- лавровий лист — 2 шт.
- цукор — 1 ч. л.
- часник — 2-3 зубчик
- вода — 2-3 літри
- сіль — за смаком
Спосіб приготування:
- Нарізати соломкою моркву, цибулю подрібнити. Протушкувати в розігрітій попередньо каструлі з оліє. Замочені сушені гриби промити та пртушкувати разом із овочами.
- Нарізати відварений буряк соломкою, додати в каструлю, всипати цукор і лимонний сік, щоб зберігти колір. Тушкувати 3 хвилини.
- Додати нарізану картоплю, нашатковану капусту та склянку води. Варити на слабкому вогні 10 хвилин.
- Додати нарізаний перець, сіль, зелень та часник. Розвести киплячою водою до потрібної консистенції.
- Після закіпання зняти з вогню.
Узвар
Узвар — традиційний напій із сушених фруктів. Для приготування напою вам потрібні:
- вода
- сушені яблука, груші — 200 г
- чорнослив — 100 г
- родзинки — 100 г
- мед — 4-5 ст. л.
Спосіб приготування:
- Поставити каструлю з водою на вогонь, додати сухофрукти. Довести напій до кипіння та проварити ще 2-3 хвилин.
- Залишити узвар настоятися. Додати мед, коли він охолоне.
- Процідити або подавати з фруктами.
До пісного меню також пасуватимуть салати зі свіжими овочами, заправлені горіховими соусами, чи запечені овочі з пряними травами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Святого Миколая Чудотворця: що дозволено та заборонено робити, захисна молитва
Печиво Миколайчики від Сніданку з 1+1
На святковому столі також має бути традиційне українське печиво миколайчики. Для приготування миколайчиків знадобиться:
- борошно — 300 г
- сода — 1/2 чайної ложки
- вершкове масло — 80 г
- цукор — 100 г
- яйця — 1 шт.
- рідкий мед — ст. л.
Спосіб приготування:
- У борошно додати соду, натерти туди ж масло та додати яйце. За бажанням можна замішати трошки какао. Ретельно вимісити тісто руками.
- Залишити тісто в холодильнику на 30 хвилин. Розкатати. За допомогою формочок вирізати фігурки печива. Викласти їх на деко.
- Розігріти пічку до 200 градусів та випікати десь 10-15 хвилин.
- Прикрасити готове печиво розтопленим білим, чорним шоколадом або цукровою пудрою.