“Ми постійно шукаємо тих, хто буде допомагати нам не лише фінансово, а й руками”, — Катерина Осадча про відкриття власної фундації

Катерина Осадча розповіла про відкриття власної іменної фундації — інтерв'ю сайту 1+1

Катерина Осадча в інтерв'ю сайту 1+1 розповіла про основні задачі та виклики, з якими працюватиме "Фундація Катерини Осадчої".

Поділитися:

Ведуча каналу “1+1 Україна” та засновниця проєкту з пошуку зниклих “Знайти своїх” Катерина Осадча презентувала іменну благодійну фундацію — "Фундація Катерини Осадчої".

На відкритті виступила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук. Серед гостей заходу були губернатор Київської області Руслан Кравченко, режисер Ахтем Сеітаблаєв, актор Олексій Тритенко, ведучий “ЖВЛ Представляє” Тімур Мірошниченко зі своєю дружиною Інною, дизайнери Катя Сільченко, Іван Фролов, Ельвіра Гасанова і ведучий телеканалу “1+1 Україна” Юрій Горбунов.

Катерина Осадча відкриття фундації

Основними напрямками роботи фундації залишиться пошук зниклих цивільних (спільний з телеканалом “1+1 Україна” проєкт “Знайти своїх”), а також допомога родинам, які взяли дітей в різні форми виховання (всиновлення, ДБСТ, опікунство і тд.). 

Катерина Осадча відкриття фундації

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ХАМАС взяв в заручники 260 цивільних людей і про це говорить весь світ, а наших цивільних полонених більше 7 з половиною тисяч”: Катерина Осадча презентувала іменну благодійну фундацію

В ексклюзивному інтерв’ю сайту 1+1 Катерина Осадча розповіла, як створення фундації полегшить роботу за всіма напрямками діяльності, які проєкти у пріоритеті та чим люди можуть допомогти.

Як створення Фундації допоможе врегульовувати питання, особливо - з державними органами?

Для того, щоб працювати з усіма державними органами, нам потрібно мати юридичний статус. Це не обговорюється. Тобто, ми як волонтерська ініціатива на перших порах могли. Але ми не могли обмінюватись даними, не могли підписувати меморандуми про співпрацю, не могли координувати дії. Юридичний статус у цьому дуже допоможе.

Чи є вже хоч якісь механізми, чи напрацьовані методи повернення цивільних з полону?

Механізму немає. Те, як цивільних повертають, це, можна сказати, кейс-менеджмент це поодинокі випадки. Обміни є, але їх дуже мало. Цивільних до обмінів не доєднували ще з минулого року. Цивільних до обміну військових можуть доєднувати по кілька за обмін, на жаль. Тому зараз власне цивільний полон і є такою великою проблемою. 

Кожен кейс - це окрема історія його вирішення. І ми дуже сподіваємось, що цим будуть займатись як держава, так і наші міжнародні партнери, тому що без глобального розв'язання цього питання 7,5 тисяч людей повернути кейс-менеджментом неможливо. 

Катерина Осадча відкриття фундації

За увесь час від початку повномасштабного вторгнення вам допомагало понад 200 волонтерів. Який нині штат у вашого фонду?

Волонтерів на пошуку зараз 60, а у фонді поки зі співробітників є керівництво. І є люди, які допомагають на фрілансі, ми ще дуже молода команда. 

Людина хоче вам допомогти. Хто вам найбільше потрібен та яким чином люди можуть долучитись?

У нас на сайті є форма, як з нами зв’язатись, через яку можна стати нашим волонтером. 

Нам потрібні і дизайнери, і смм, і просто люди, які матимуть просто логічне мислення, або допомагати в пошуку. Ми постійно шукаємо співробітників. Ми постійно шукаємо тих, хто буде допомагати нам не лише фінансово, а й руками.

Катерина Осадча відкриття фундації

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тепер мої герої — співробітники поліції, СБУ, Генпрокуратури й Офісу уповноваженого з прав людини", — Катерина Осадча про роботу над пошуком та порятунком людей

Один із напрямків вашої роботи - тема всиновлення. Всі знають, що дитині найкраще жити у сім’ї, або у будинку сімейного типу. Наскільки це реальна картинка для України у найближчій перспективі?

Це дуже складний шлях і не найближча перспектива. Але в цілому це точно можливо. і головне - що не це вже є політична воля. На це вже звернула увагу перша леді України. Це є у планах для вступу в ЄС, як одна з умов. Нам кажуть, що і без цього нас візьмуть, але цей пункт у переліку є. Ми можемо говорити і робити все що завгодно, але якщо на це немає політичної волі, це реалізувати важко. На щастя, політична воля є і я дуже сподіваюся, що з підтримкою усіх, хто займається темою всиновлення, а це і Координаційний центр з форм сімейного виховання, з яким ми також будемо співпрацювати, все можливо. Це велика спільна робота і я вірю звичайно, що це стане реальністю. 

Окрім купівлі будинків для дитячих будинків сімейного типу, освітнього проєкту “Родина для кожної дитини”, над чим ще працюватиме фундація?

Ми плануємо надавати всебічну допомогу: соціальну, психологічну на базі нашого пілотного Сімейного центру ментального добробуту у Ворзелі, а далі будемо такі центри масштабувати на всю Україну. 

Які основні напрямки роботи будуть у Сімейного центру ментального добробуту?

У нас будуть психологи, дефектологи, психотерапевти, буде сенсорна кімната, яка дозволяє позбутися стресу, будуть працювати кейс-менеджери, які допомагатимуть конкретним родинам. Тобто, це буде всебічна допомога у залежності від потреб родини ми залучатимемо спеціалістів. Центр працюватиме для людей, які всиновили або взяли дітей в прийомну родину або в ДБСТ (дитячий будинок сімейного типу), стали опікунами. 

Більше про ініціативи “Фундації Катерини Осадчої” можна дізнатися на сайті.

Новини по темі