Мобілізація в Україні: чи призиватимуть людей з подвійним громадянством

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати до лав ЗСУ з подвійним громадянством — 1+1
freepik.com

Чи можуть призвати до лав ЗСУ осіб з подвійним громадянством?

Поділитися:

В Україні через повномасштабне вторгнення росії триває воєнний стан та загальна мобілізація. Чи призиватимуть людей з подвійним громадянством до лав ЗСУ?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Строк дії воєнного стану в Україні продовжено: скільки триватиме мобілізація

Чи мобілізуватимуть чоловіків з подвійним громадянством

Протягом воєнного стану в Україні до лав ЗСУ можуть мобілізувати військовозобов’язаних осіб, які мають подвійне громадянство. Про це розповів адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube. За словами адвоката, виняток стосується чоловіків, які виїжджають на постійне місце проживання за кордоном. Для них передбачено зняття з військового обліку в нашій країні. В таких випадках людям варто подати в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки документи, що засвідчують наявність українського та іншого громадянства. 

Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

Стаття 2 Закону України “Про громадянство України” стверджує: “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України і навпаки, якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

Тобто, навіть якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України.

Тобто, в Україні діє принцип єдиного громадянства, проте це не означає, що подвійне громадянство заборонене.

Військові одружилися у прямому ефірі Сніданку з 1+1, дивіться:

Новини по темі