Натхнення для поколінь: як творчість легендарного режисера Сергія Параджанова продовжує надихати світову культурну спільноту

Натхнення для поколінь: творчість легендарного українського режисера Сергія Параджанова продовжує надихати світову культурну спільноту
Getty Images

Натхнення для кліпів Мадонни і Леді Гаги та вплив на індустрію моди: як мистецтво майстра символів Сергія Параджанова продовжує впливати на світову культуру

Поділитися:

Сергій Параджанов – це не просто ім’я в історії українського кінематографа, а й світова особистість, чиї роботи продовжують надихати митців різних поколінь та напрямків. Його унікальний стиль – поєднання народної міфології з модернізмом, а також сміливі експерименти з формою кіно зробили його одним з найвпливовіших режисерів ХХ століття. Параджанов був справжнім новатором, який не боявся експериментувати з формою і змістом, створюючи кіно, що вражає своєю красою і глибиною.

ЮНЕСКО оголосила 2024-м роком Сергія Параджанова на честь його 100-річного ювілею - 9 січня виповнилося 100 років з дня народження всесвітньо відомого генія кінематографа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише Тіні забутих предків: 5 відомих фільмів Сергія Параджанова

Внесок у світову культуру

Ім'я Сергія Параджанова відоме навіть далеко за межами України. Його новаторські роботи, сповнені символізму та естетичної досконалості захоплюють глядачів у всьому світі. Параджанов був не просто режисером, а й справжнім художником, який використовував кіно, як інструмент для вираження свого бачення світу. Його творчість стала своєрідним містком між його баченням культури та світовим мистецтвом.

Мода

Параджанов своїми фільмами не лише збагатив кіно, а й справив значний вплив на моду. Його костюми стали еталоном стилю, а модні дизайнери, такі як Ів Сен-Лоран, відкрито визнавали його натхненником. Французький кутюр'є був настільки захоплений творчістю Параджанова, що запросив його до Парижа, обіцяючи все необхідне для комфортного перебування. Проте, радянська система, звичайно, що не дозволила. 

Сергій Параджанов
Getty Images

Французькому модельєру режисер навіть подарував альбом своїх ескізів, де на колажах був зображений сам Сен Лоран, який був у різних образах, які придумав Параджанов. Ів Сен-Лоран був надзвичайно захопленим побаченим:

«Божественно! Ні на що не схоже!»

Його мистецький талант проявлявся у всьому, навіть у таких, здавалося б, буденних речах, як парасолька, яку він розписав для французької письменниці Франсуази Саган. А його неповторний стиль у костюмах, який він використовував під час зйомок продовжує надихати й сучасних дизайнерів. Наприклад, колекції Антоніо Марраса та Бічолли Тетрадзе, які були представлені у 2016 та 2020 роках є яскравим підтвердженням того, що творчість Параджанова продовжують наслідувати й сьогодні.

Музика

До того ж навіть всесвітньо відома співачка Мадонна зняла музичне відео для альбому Bedtime Stories, надихаючись саме символами з фільму Параджанова – Колір граната. А вже у 2020 році й Леді Гага в кліпі на пісню 911 використала безліч кінематографічних пасхалок, знову ж таки з кінострічки Сергія Параджанова. 

Кадри з кліпу Мадонни Bedtime Story
Скриншот/YouTube Bedtime Story

Для режисера кліпу, Тарсена Сінгха – це була вже не перша робота у стилістиці Сергія Параджанова, адже і раніше у 2000 році в фільмі Клітка з Дженіфер Лопес, він втілив чимало стилістичних образів Параджанова тільки у своєму авторському баченні.

Сергій Параджанов – це яскрава зірка українського і світового кінематографа, чиї роботи надихають і захоплюють донині. Його внесок у світову культуру важко переоцінити, адже він відкрив світові багатство українського мистецтва і показав, що кіно може бути не тільки розвагою, а й глибоким мистецьким досвідом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя між мистецтвом та репресіями: які невідомі факти приховує біографія культового режисера Сергія Параджанова

Новини по темі