Не підлягають призову: в Україні розширили список громадян, які не будуть призиватися під час мобілізації

Не підлягають призову: в Україні розширили список громадян, які отримають відстрочку від мобілізації
freepik.com

Верховна Рада підтримала в першому читанні розширення списку громадян, які не підлягають призову під час мобілізації.

Поділитися:

Сьогодні Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт 7352, розроблений і поданий депутатами Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Законопроєкт розширює коло педагогічних і науково-педагогічних працівників, які матимуть право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Проєктом передбачається, що відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації отримають:

  • наукові
  • науково-педагогічні
  • педагогічні працівники

* за умови що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0.75 ставки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мобілізація проходить задовільно, штрафників туди не треба", — обговорення з експертом на YouTube-каналі ТСН

Важливе уточнення: законопроєкт розширює коло наукових і науково-педагогічних співробітників, які мають право на відстрочку від призову під час мобілізації. Відтепер відстрочку надають незалежно від наявності в них вченого звання або наукового ступеня. Раніше це були виключно наукові й науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь.

Також Верховна Рада підтримала в першому читанні розширення списку громадян, які не підлягають призову під час мобілізації. Відтепер не будуть призивати тих людей, чиї близькі загинули на війні (законопроєкт № 7481).

Новини по темі