Нові тарифи на світло, воду та перерахунок пенсій: які зміни чекають українців з 1 липня

Які зміни чекають українців з 1 липня — 1+1
Freepik

Що зміниться для українців з 1 липня?

Поділитися:

На українців чекає чимало нововведень у липні 2023 року. Як змінюватимуться ціни на електроенергію, воду, про субсидії та перерахунок пенсій — розповідаємо далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 100 тисяч гривень: в Україні остаточно затвердили доплати військовим та збільшення відпусток

Як зміняться тарифи на світло

У червні 2023 року вартість електроенергії в Україні зросла. Ціна за світло тепер складає 2,64 грн/кВт-год, коли ж раніше становила 1,44 і 1,68 грн/кВт-год. З 1 липня українці отримають рахунки за попередній місяць вже за новими тарифами. Очікується, що сума в платіжках за електроенергію збільшиться приблизно на 250 гривень.

Якими будуть тарифи на газ в Україні

У період війни в Україні встановлено мораторій цін на газ для населення, тому з 1 липня тариф залишається незмінним. Компанія "Нафтогаз" також продовжує дію свого річного тарифу до 1 травня 2024 року — 7,96 грн/куб.м. В інших постачальниках послуг вартість 1 кубометра коливається від 7,7 до 9,99 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 липня в Україні зростуть ціни на пальне: чому та на скільки — пояснює експерт

Як зміняться тарифи на воду

Найімовірніше, встановлення нових цін на електроенергію призведе до зростання вартості послуг з водопостачання та водовідведення, оскільки витрати на електрику є суттєвою складовою у формуванні тарифів водоканалів. Причому кожен водоканал встановлює ціни окремо. Експерти прогнозують, що вартість тарифів на воду може зрости в середньому на 33%. Але зростання не торкнеться послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання протягом воєнного стану і ще 6 місяців після його закінчення.

Як зміняться субсидії

Протягом неопалювального сезону (з 1 травня по 30 вересня) громадяни отримуватимуть менший розмір субсидії, оскільки споживання енергоресурсів значно знижується. Пенсіонери також можуть отримувати меншу суму через перерахунок пенсій, який почався з червня. Кожна субсидія розраховується індивідуально і залежить від витрат домогосподарства та доходів, які отримують мешканці. Щоб отримати житлові субсидії, тепер можна подавати спрощену заяву онлайн. Органи Пенсійного фонду самостійно збирають та обробляють необхідну інформацію з офіційних джерел для призначення виплати. В неопалювальний сезон розмір субсидій становить у середньому від 350 до 400 гривень.

Як зміняться пенсії з 1 липня

В Україні протягом 2023 року в декілька етапів проводиться індексація та перерахунок пенсій. Цього разу отримають пенсійні надбавки українці, які вийшли на заслужений відпочинок за спеціальними законами. Це держслужбовці, працівники органів місцевого самоврядування, народні депутати та науковці. Очікується, що пенсії для цих громадян зростуть у середньому на 19,7%.

Чому росія поширює фейки про загибель Буданова і Залужного, дивіться:

Новини по темі