ОФІЦІЙНО: росію виключили з Ради Європи після 26 років членства

росію виключили з Ради Європи: офіційне рішення організації
twitter/PACE

Сьогодні, 16 березня, російську федерацію виключили з Ради Європи.

Поділитися:

Сьогодні на позачерговому засіданні Комітету міністрів Ради Європи було прийнято рішення про виключення російської федерації з цієї міжнародної організації після 26 років членства. Комітет міністрів РЄ керувався статтею 8 Статуту РЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон на офіційних заходах завжди з українським прапором на грудях (фото)

Вчора Парламентська асамблея Ради Європи закликала Комітет міністрів РЄ негайно позбавити росію членства в організації. За це проголосувало 216 євродепутатів з 219 присутніх у залі, 3 утрималося. В офіційній заяві на сайті ПАРЄ зазначено:

"російська федерація допустила грубі порушення Статуту Ради Європи, що несумісні зі статусом держави-члена, не виконує свої зобов’язання перед Радою Європи. Тому Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) вважає, що російська федерація більше не може бути державою-членом Організації".

Також у цій заяві ПАРЄ висловлюється солідарність з Україною, українським народом та українськими членами ПАРЄ, підтверджуючи непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська королівська родина підтримала Україну: принц Вільям та Кейт Міддлтон відвідали Український культурний центр, що допомагає біженцям

Крім того, у заяві сказано наступне:

"Асамблея глибоко стурбована доказами серйозних порушень рф прав людини та міжнародного гуманітарного права, включаючи напади на цивільні об’єкти та гуманітарні коридори, невибіркове використання артилерії, ракет і бомбардування, а також захоплення заручників".

Наприкінці вчорашнього засідання президент ПАРЄ Тіні Кокс заявив:

«У цій Організації немає місця для тих, хто перетинає червоні лінії».

Нагадаємо, росія приєдналася до Ради Європи 28 лютого 1996 року. Відтепер, через агресію в Україні, вона позбавлена членства в ПАРЄ.

Новини по темі