ТОП-5 фільмів, які отримали номінації на Оскар 2019

Найкращі фільми 2018 року, номіновані на Оскар
Кадр з фільму "Зелена книга"

Проведіть час із задоволенням за їх переглядом.

Поділитися:

24 лютого в Лос-Анджелесі відбудеться 91-ша церемонія вручення кінопремії Оскар.

Цього року на статуетку претендує низка дійсно хороших фільмів.

1. Зелена книга

У минулому столітті ще процвітала расова дискримінація в США. Темношкірі люди не могли відвідувати ресторани та кафе, заходити в транспорт разом з білими. Їм відмовляли в обслуговуванні в магазинах, їх не захищала поліція – і все це було закріплено на законодавчому рівні.

Це явище отримало назву расова сегрегація. Водночас, рівень життя темношкірих американців почав поступово зростати. У 1960-х роках деякі з них могли подорожувати Штатами, але сегрегація все дуже ускладнювала. Тому спеціально для темношкірих водіїв друкували путівники.

У них зазначалися всі готелі, ресторани, заправки та інші місця, де темношкірих могли обслужити. Путівник називався «Зелена книга негра-автомобіліста», вона  видавалася до 1966 року включно.

Трагікомедія «Зелена книга» розповідає історію про реальних людей. Темношкірий піаніст Дон Ширлі вирушає на гастролі. Водієм та охоронцем він наймає Тоні Влипа – малоосвіченого вишибалу італійського походження. Вони беруть Зелену книгу і вирушають у подорож провінційним півднем США, дуже небезпечним для темношкірих. Герої абсолютно протилежні, та поступово між ними виникає дружба.

Незважаючи на простий сюжет, фільм зачіпає дуже глибокі ідеї. Він не стільки про страждання темношкірих, скільки про стереотипи та людську жорстокість. Стрічка показує, що людина заслуговує на повагу своїми вчинками, а не кольором шкіри, приналежністю до знатного роду чи наявністю грошей. Водночас фільм насичений смішними жартами та тонким гумором. Ні на секунду він не змусить вас нудьгувати, а от замислитися – точно.

2. Влада

Світова прем’єра фільму відбулася ще в грудні, а в Україні стрічка з`явиться в прокаті 21 лютого. Це історія про Діка Чейні – віце-президента США за президентства Джорджа Буша. Завдяки таланту переконання, гострому розуму та доступу до влади Дік став одним із найвпливовіших і наймогутніших людей світу у 2000-х роках.

Головну роль у фільмі грає Крістіан Бейл, відомий своїми перевтіленнями. Для різних ролей він у короткі терміни скидав і набирав від 20 до 40 кг ваги. Актору 45 років, тож для ролі зрілого Діка Чейні йому довелося погладшати на 20 кг, поголити волосся на голові і висвітлити брови.

Фільм обіцяє бути цікавим, трохи похмурим і наповненим гумором.

3. Богемна рапсодія

Мабуть, найгучніша прем’єра цього року.

Сюжет розповідає про шлях легендарної рок-групи Queen та її соліста Фреді Мерк’юрі. Фільм надзвичайно яскравий: він заряджає колоритом 70-80-х років і змушує підспівувати улюбленим хітам.

Кульмінацією стрічки, як і власне кар’єри артистів, став їх виступ на фестивалі Live Aid у 1985 році. Цей благодійний концерт і досі вважається найграндіознішою подією в історії музики. У фільмі майже покадрово перезнятий виступ Queen на фестивалі, тож глядачу видається можливість відчути себе його частиною – ніби ти сам стоїш у натовпі і наживо слухаєш легендарні композиції.

Водночас це дуже драматичний фільм. Він розкриває теми дружби, кохання, стосунків із батьками, пошуку себе. Саме драматична лінія викликала у глядачів неоднозначну реакцію – у ній дійсно багато припущень та домислу. Та навіть якщо драма вас не зачепить, від музичного наповнення ви точно отримаєте задоволення!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 гучних курйозів в історії Оскара

4. Народження зірки

Зворушлива музична драма про нестримне, палке кохання. Цей фільм відкрив світові Леді Гагу як акторку. І вона впоралася із цим викликом.

Героїня Леді Гаги – талановита дівчина Еллі. Вона мріє бути співачкою, але доля не дає їй можливості проявити себе. Та одного дня вона зустрічається з відомим рок-виконавцем Джейсоном Мейном. Поступово їх знайомство переростає у справжнє кохання.

Співак допомагає Еллі потрапити в шоу-бізнес і робити перші кроки до великої сцени. Тим часом його власна кар’єра поступово йде на спад.

Глядачам особливо сподобалися пісні, написані для фільму. Спів Леді Гаги – дуже гарний та чуттєвий. Цікаво, що саме вона наполягла на тому, щоб усі пісні у фільмі виконувалися наживо. Через високу конкуренцію стрічка може не отримати Оскар як найкращий фільм. Але їй вже пророкують нагороду за найкращий саундтрек.

5. Острів собак

Це анімаційний фільм, та в мережі пишуть, що він аж ніяк не дитячий.

Події відбуваються в Японії через 20 років. У світі спалахнула епідемія собачого грипу, а кількість бездомних собак у Японії нестримно зростає і виходить за допустимі межі. Необхідно вживати заходів, тож мер міста Мегасакі вирішує переселити всіх собак – і бездомних, і домашніх – на острів.

Така доля спіткала і чотирилапого друга хлопчика Атарі, і він вирушає на пошуки свого пса. Не втрапити у халепу і знайти товариша йому допомагають чотири собаки з острова.

Це історія про справжню дружбу, відданість і взаємодопомогу. Вона зачепила глядачів, приємно вразила гумором та якісною анімацією.

До речі, «Острів собак» – це лялькова анімація. Для її зйомок використовували сцену-макет та акторів-ляльок. Усі сцени фотографувалися покадрово, оброблялися і складалися у стрічку. Щоб рухи чотирилапих героїв були природніми, творці фільму знімали на відео справжніх собак, вивчали їх і відтворювали в анімації. Кропітка робота, однозначно варта вашої уваги!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кіборги» увійшли до українських фільмів-претендентів на Оскар-2019

Новини по темі