П'ятниця 13: цікаві факти про наймістичніший день серпня

П'ятниця 13: цікаві факти, міфи, забобони
Pexels/Thirdman

П'ятниця 13 – день, якого бояться всі: та чи настільки він страшний? В чому його містика та які відомі події сталися в цей день?

Поділитися:

Здавна про п'ятницю 13 існує багато міфів та легенд. Достеменно невідомо, чому саме ця дата та день тижня вважаються невдалими, проте є припущення: 13 здавна називають «чортовою дюжиною» через забобони в багатьох культурах світу щодо цього числа, в п'ятницю був розіп'ятий Ісус Христос. Та "чи настільки страшний чорт, як його малюють"? Чи варто боятися цьогорічної серпневої п'ятниці 13 та які добре відомі нам події сталися саме в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке сьогодні свято – 13 серпня: Євдокимов день (що не можна робити)

1. Є припущення, що число 13 вважали невдалим через те, що йде відразу після 12, що вважається ідеальним числом: 12 місяців у році, 12 знаків зодіаку, 12 Олімпійських богів, 12 подвигів Геракла, 12 колін Ізраїлевих, 12 апостолів Ісуса Христа і 12 різдвяних днів.

2. При цьому, чомусь знаки на зворотному боці долара містять 13 рівнів піраміди, 13 зірочок над головою орла, 13 стріл в лапі орла й 13 листків на гілці оливи.

3. У багатьох лікарнях відсутня палата номер 13, а в багатьох аеропортах немає секції 13. Чому? Скоріш за все, це теж через народні забобони.

4. Військово-морські сили Великобританії збудували корабель "П'ятниця 13-те", який символічно вперше вирушив у плавання в цю дату. Після цього його ніхто ніколи не бачив.

5. В 1307 році, в п'ятницю 13, тисячі солдатів ченців могутніх тамплієрів були вбиті французьким королем Людовіком IV. Є версія, що саме після цієї події люди почали боятися п'ятниці 13. 

6. В Парижі відома практика, коли забобонні люди спеціально наймають людину, яка в якомусь місці (кафе, музей, навіть домівка тощо) стане чотирнадцятим гостем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 13 серпня для всіх знаків зодіаку: дозвольте собі розкіш побути в тиші на самоті

7. Відомі люди, які народилися в п'ятницю 13: Маргарет Тетчер (13 жовтня 1923), Бутч Кесседі (грабіжник банків і поїздів, 13 квітня 1866), Фідель Кастро (13 серпня 1926 року). Так, сьогодні Фіделю виповнилося б 95 років.

8. 13 січня 1989 року у Великобританії всі комп`ютери були заражені вірусом «П'ятниця, 13-та», відомим також як «Jerusalem». Він й дотепер інколи активізується, коли 13-те число припадає на п`ятницю.

9. В США, в місті Лік-Спрінгс, штату Індіана, досі діє закон, що в п`ятницю 13 всім чорним котам господарі, коли випускають їх на вулицю, зобов`язані надягати дзвіночки.

10. Президент США Франклін Рузвельт боявся числа 13 та ніколи не подорожував тоді й не давав обідів на 13 персон. Також п'ятниці 13 боялися Наполеон і Герберт Гувер.

11. Афінські Олімпійські ігри відкрилися в2004 році, в серпневу п'ятницю 13.

12. У «чортовому колесі» Віденського парку атракціонів Пратер немає кабіни під номером «13». А в США у багатьох готелях немає 13 номера.

13. Боязнь числа 13 має назву трискайдекафобія. А якщо ви боїтесь саме п'ятницю 13, в медицині це називається параскаведекатріафобія або фріггатріскаідекафобія. Та чи варто боятися цьогорічної серпневої п'ятниці 13? Розповіла в сюжеті денного шоу "Твій день" астролог Розалія Романова:

Новини по темі