ПЦУ опублікувала дати свят на березень 2023 за новим церковним календарем

Календар церковних свят на березень 2023 від ПЦУ — 1+1
freepik.com

Православна Церква України оприлюднила дати святкових днів за Новоюліанським календарем.

Поділитися:

Православна Церква України опублікувала дати свят за новим церковним календарем на своїй сторінці в Facebook:

"Календарне питання – складне, але нагальне з огляду на численні запити від парафій, монастирів, мирян, духовенства та архієреїв щодо можливості використання у практиці служіння новоюліанського календаря за зразком більшості Помісних Православних Церков. Турбуючись про всіх своїх дітей, Православна Церква України рішенням Синоду визначила Порядок надання благословення парафіям та монастирям ПЦУ на використання новоюліанського календаря. Тож, починаючи з цього місяця, надалі будемо подавати вам загальну інформацію про найбільші свята і дні пам’яті святих у двох варіантах: за юліанським (діючим, традиційним) календарем і новоюліанським (оновленим) календарем, зважаючи на те, що деякі громади виявили бажання і належним чином отримали відповідне синодальне благословення". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УГКЦ переходить на новий церковний календар, ПЦУ теж подумає про зміну: рішення ухвалять у травні

Також в ПЦУ нагадали, що проблемою юліанського традиційного календаря є накопичення невідповідності між астрономічним і календарним рівноденням: 

"Нині це розходження складає 13 днів, а з плином часу складатиме місяці. Сто років тому, використовуючи напрацювання сербського астронома Мілутіна Міланковича з реформи та уточнення юліанського календаря, поступово в Православній Церкві став запроваджуватися оновлений календар, який виключає недолік юліанського календаря і є більш близьким до астрономічних даних, ніж григоріанський календар. Його називають новоюліанським".

церковний календар 1+1

церковний календар 1+1

Новини по темі