Пенсії з 1 березня зростуть: на скільки та кому підвищать

На скільки зростуть пенсії з 1 березня 2023 року
Freepik

З 1 березня в Україні відбудеться планова індексація пенсій.

Поділитися:

Пенсіонерам збільшать виплати на 400-800 гривень. Як відбуватиметься перерахунок? Кому підвищать пенсії? Про це поговорили в ефірі телемарафону "Єдині новини" з міністеркою соціальної політики України Оксаною Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде нове підвищення цін на продукти (прогноз економіста у "Сніданку з 1+1")

Як повідомили в Міністерстві соціальної політики України, з 1 березня пенсії будуть індексовані на 19,7% для 10,5 млн пенсіонерів. Пенсійні виплати зростуть на 400-800 гривень.

"Ми зробили все можливе, аби індексувати пенсії, як це обіцяно законом. Були здійснені розрахунки на основі статистичних даних, тому що індексація здійснюється за складною формулою. Інфляція цього року стала лише частиною цієї формули. Також бралися до уваги середня заробітна плата мунулого року та інфляція. Так, в результаті пенсія буде збільшена на 19, 7% та торкнеться усіх", — пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід на літній час 2023: коли в Україні переводять годинник

Крім того, у 2023 році буде вперше проіндексовано найнижчі пенсії. Раніше вони переглядались виключно разом з підвищенням прожиткового мінімуму.

"Близько 4 млн людей не підпадають під індексацію. У них або стаж не надто великий, або заробітна плата була дуже низька, через що розрахунок їхньої пенсій маленький. Це може бути сума в 1500-1700 грн. Щоб збалансувати ці пенсії, є декілька державних дотяжок. Якщо у вас маленька песнія, але вам, наприклад, 70 років і у вас повний страховий стаж, то вам точно заплатять 3000 грн. До пенсії додадуть 1500 грн дотяжки. І от такі різні дотяжки є близько у 4 млн пенсіонерів. Ми прийняли за факт ту пенсію, яка була розрахована минулого року людям, 1 березня, та встановили її як сталу пенсійну виплату для громадян з низькими пенсіями. І ми її також проіндексували на 19,7%, тобто до кожної такої пенсії додамо щонайменше 400 грн".

Також дивіться в інтерв'ю, що буде з пенсійною реформою та хто має право на безкоштовне протезування.

Новини по темі