В Україні дешевшає пальне: в чому причина і скільки триватиме

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ціни на пальне в Україні: які сьогодні та прогноз експерта
freepik.com

Чи довго такий цінопад триватиме і в чому його причина – розповіли у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

В Україні дешевшає пальне. За місяць деякі позиції втратили до 5 гривень. Чи довго такий цінопад триватиме і в чому його причина – розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молочка подорожчає майже вдвічі: що буде з економікою в 2023 році (коментує експерт)

Ціни почали поступово знижуватись ще у січні 2023 року. Нині ж вони знизились вже до відчутної позначки. За даними аналітика паливного ринку Сергія Куюна, дизпаливо за січень подешевшало на 2,5 грн, 95 бензин на понад 3,20 грн, автогаз майже на 3,80. Ціни й надалі продовжують знижуватись.

ціни на паливо україна

Сергій Куюн пояснив, що причини зниження цін на дизпаливо та бензин одні, а на автога — трохи інші:

"У січні ми фіксуємо перевищення балансу ринку навіть у порівнянні з довоєнним періодом. При тому, що споживання набагато нижче. Відповідно, на ринку накопичені дуже великі запаси і вони тиснуть на ціни. Трейдеери, щоб швидше реалізовувати ті партії, які є, вимушені конкурувати та знижувати ціни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Що ж стосується газу для авто, то українці заправляються частково чи повністю російським газом. Звісно, Україна не купує його напряму чи саме як російський газ. Україна купує газ у литовців та латвійців, у яких немає власного видобутку. Вони розбавляють пальне єврогазом і продають як європейський продукт:

"Газ на виробництві нині дешевше води. Росіяни готові віддавати його за будь-які ціни, щоб не зупиняти виробництво. Цей продукт попадає в Європу і потім попадає до нас".

Нині ж у Кабміні ведуть роботу, аби припинити цю схему. За прогнозами експерта, ціни на пальне не будуть зростати до кінця березня і можуть знижуватись ще. Все це через низький сезон на ринку нафтопродуктів та великі обсяги закуплених в Україні. 

В чому причина цінопаду на пальне і скільки він триватиме, дивіться:

Новини по темі