Не просто спорт, а боротьба за честь країни: скільки медалей вдалося здобути українцям на Олімпійських іграх-2024

Олімпійські ігри-2024: досягнення українських спортсменів і скільки медалей вже вдалося здобути українцям
olgakharlan/Instagram

Олімпійські ігри-2024: досягнення українських спортсменів і скільки медалей вдалося здобути українцям

Поділитися:

Історія українського спорту на Олімпіаді-2024 поповнилася новими яскравими сторінками. На Олімпійських іграх-2024 українські спортсмени довели, що український спорт – це не просто змагання, а справжня боротьба за честь країни. Кожна медаль – це маленький крок до великої мети утвердження України та сили її громадян. Це і підтверджують цьогорічні досягнення українських спортсменів.

11 серпня закінчились наймасштабніші у світі спортивні змагання — Олімпіада-2024. Україну на Олімпійських іграх-2024 представляли 140 атлетів, які виступали у 23 видах спорту. Українським спортсменам вдалось здобути 12 призових місць — серед яких 3 золоті медалі, 5 срібних та 4 бронзові. 

Розповідаємо, кому з українських спортсменів вдалось це зробити та у яких видах спорту.

Золота медаль

Ольга Харлан, Олена Кравацька, Аліна Комащук і Юлія Бакастова — фехтування на шаблях

Ольга Харлан, Олена Кравацька, Аліна Комащук, Юлія Бакастова
Getty Images

Українська збірна у складі з Ольгою Харлан, Оленою Кравацькою, Аліною Комащук і Юлією Бакастовою здобула золоту медаль у жіночому командному турнірі з фехтування на Олімпіаді-2024. У фіналі українські фехтувальниці перемогли команду Південної Кореї з рахунком 45:42 та вибороли перше золото для України на Олімпіаді-2024.

Ярослава Магучіх — стрибки у висоту

Ярослава Магучіх
Associated Press

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх також здобула золоту медаль для України у стрибках у висоту на Олімпійських іграх-2024 в Парижі. На старті фіналу вона упевнено подолала планку 1,91 м, потім перестрибнула 1,95 та 1,98 м. Далі була висота 2 м, яку українська легкоатлетка з першої спроби взяла планку.

Олександр Хижняк — бокс 

Олександр Хижняк
Getty Images

Олександр Хижняк здобув третю золоту медаль серед українців на Олімпіаді-2024, перемігши у фіналі казахського боксера. Український спортсмен став олімпійським чемпіоном з боксу. У фінальному бою Хижняк переміг представника Казахстану Нурбека Оралбая, Для Олександра Хижняка це друга олімпійська нагорода в кар'єрі, але перша золота. На Олімпіаді-2020 у Токіо він був срібним призером. Хижняк – єдиний з трьох українських боксерів, який завершив Олімпіаду-2024 з медаллю. 

Срібна медаль

Сергій Куліш — стрільба з гвинтівки з трьох положень на дистанції 50 метрів

Сергій Куліш
Getty Images

Український стрілець Сергій Куліш — срібний призер Олімпійських ігор-2024. Куліш став першим українським стрільцем, що подолав кваліфікацію на Олімпіаді-2024 у стрільбі.

Ілля Ковтун — вправи на брусах

Ілля Ковтун
Getty Images

Ще одне срібло приніс Україні гімнаст Ілля Ковтун, який зайняв друге місце у вправах на паралельних брусах, його — результат 15.5 бала. Український спортсмен розпочав виступи першим та тривалий час очолював залік спортсменів. У підсумку Ковтун поступився лише олімпійському чемпіону Токіо Цзоу Цзиньюаню і став срібним призером Ігор у Парижі.Ковтун вдруге змагався на Олімпійських іграх. Після дебюту у Токіо, де він пройшов лише до одного фінал, український гімнаст тричі змагався за нагороди в індивідуальних фіналах.

Парвіз Насібов — греко-римська боротьба

Парвіз Насібов
Getty Images

Український борець греко-римського боротьби Парвіз Насібов здобув для Україи срібло Олімпійських ігор-2024 у Парижі. У фіналі 25-річний українець поступився іранцю Саїду Есмаїлі Лейвесі з рахунком 5:6. Серед досягнень спортсмена це вже друга олімпійська срібна медаль. Минулих Ігор у Токіо, він також посів друге місце.

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок — веслування на двійках

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок
Getty Images

Каноїстки Людмила Лузан і Анастасія Рибачок здобули срібло на Олімпіаді-2024 з веслування на двійках. У фіналі спортсменки починали змагання лише шостими, проте вже на другій половині дистанції та завдяки фантастичному фінішу вони вибороли друге місце з результатом 1 хв 54,30 секунд. Людмила Лузан та Анастасія Рибачок випередили бронзових призерок з Канади лише на 0,06 сек. 

Ірина Коляденко — вільна боротьба

Ірина Коляденко
Getty Images

Українська борчиня Ірина Коляденко у ваговій категорії до 62 кілограмів здобула для України ще одне олімпійське срібло. Вона присвятила цю медаль своєму місту — Ірпінь, адже дівчина ще два роки тому опинилась в окупації у рідному домі, але все ж змогла виїхати та продовжити професійну кар'єру. На минулій Олімпіаді у Токіо Коляденко здобула бронзу, але обіцяла, що спробує здійснити свою головну спортивну ціль та мрію — стати олімпійською чемпіонкою.

Бронзова медаль

Ольга Харлан — фехтування на шаблях

Ольга Харлан
olgakharlan/Instagram

 

Першу медаль для України на Олімпійських іграх-2024 здобула Ольга Харлан. Вона стала першою бронзовою українською медалісткою Олімпіади-2024. До того ж після здобуття золотої медалі у командному фехтуванні, за доробком олімпійських медалей Ольга Харлан стала новою рекордсменкою в олімпійській історії України — досі ніхто з українських спортсменів не збирав стільки нагород на головних змаганнях чотириріччя. 

Ірина Геращенко — стрибки у висоту

Ірина Геращенко
Associated Press

Ірина Геращенко стала четвертою топстрибункою кваліфікації та здобула для України ще одну бронзову медаль. Олімпійські ігри-2024 українська спортсменка завершила на висоті 1.98 метра, до того перестрибнувши три стартові позначки поспіль із першої спроби. На свій перший переможний п'єдестал українська стрибунка зійшла на своїх третіх Іграх у кар'єрі. 

Михайло Кохан — метання молоту

Михайло Кохан
Associated Press

Український легкоатлет Михайло Кохан став бронзовим призером Олімпіади-2024. У фіналі метання молота він показав третій результат. Кохан вдруге в кар'єрі виступав у фіналі Олімпіади, а на Іграх-2020 у Токіо, він зупинився за крок від медалі та посів четверте місце. До того ж, Михайло став другим українським метальником молота в історії, що виграв медаль Олімпіади — після Олександра Крикуна у 1996 році.

Жан Беленюк — греко-римська боротьба

Жан Беленюк
Getty Images

Український спортсмен здобув для України четверту бронзову медаль на Олімпіаді-2024. У поєдинку за третє місце українець здолав представника Польщі Аркадіуша Кулинича — 3:1. Після змагання Жан Беленюк зняв свої борцівки на рингу, таким чином він заявив про завершення кар'єри борця греко-римського стилю. До того ж українець вперше у кар'єрі не пройшов до фіналу Олімпіади, адже минулих змагань в Ріо-де-Жанейро Беленюк здобув срібло, а у Токіо став олімпійським чемпіоном.

Не просто медаль, а грошова винагорода

З 12 олімпійськими нагородами українські спортсмени завершили виступ на Олімпіаді-2024 та опинились на 22-му місці в загальному медальному заліку. Нагадаємо, що на попередній Олімпіаді-2021 року в Токіо, українці посіли 44-те місце в медальному заліку – це був найгірший результат за часи незалежності. 

Медальний залік
НОК України/Facebook

Крім того, за кожну виграну медаль спортсменам також передбачена грошова винагорода. На цьогорічній Олімпіаді-2024, для українців вона складається з таких сум:

  • золота медаль - 125 тисяч доларів
  • срібна медаль - 100 тисяч доларів
  • бронзова медаль - 80 тисяч доларів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліжка з картону, погана мішленівська їжа та брудна Сена: найгучніші скандали Олімпійських ігор-2024 в Парижі

Новини по темі