Перша українка у складі журі Каннського кінофестивалю: у «Сніданку з 1+1» режисерка Ірина Цілик розповіла, як планує привертати увагу кіномитців до війни в Україні

Перша українка у складі журі Каннського кінофестивалю: у «Сніданку з 1+1» режисерка Ірина Цілик розповіла, як планує привертати увагу кіномитців до війни в Україні

Ексклюзивно до «Сніданку 1+1» долучилась кінорежисерка Ірина Цілик, яка увійшла до складу журі секції, де обиратимуть найкращий документальний фільм

Поділитися:

Сьогодні, 17 травня, у Каннах розпочнеться Міжнародний кінофестиваль. Цьогоріч в офіційному відборі Каннського кінофестивалю буде 2 стрічки від українських митців: фільм «Памфір» від Дмитра Сухоликого-Собчука та «Бачення метелика» Максима Наконечного. Окрім того, 19 та травня покажуть документальний фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, якого росіяни розстріляли у Маріуполі. Також цього року Україна вперше представлена у журі Канн. Ексклюзивно до «Сніданку 1+1» долучилась кінорежисерка Ірина Цілик, яка увійшла до складу журі секції, де обиратимуть найкращий документальний фільм. За її словами, їх очікує великий пласт роботи.

«Роботи багато, я вчора бачила наш графік, нам потрібно подивитися 18 різних документальних фільмів. Хочеться ще встигнути подивитись й українські стрічки. Тим паче, я співавторка сценарію до фільму «Бачення метелика», це така честь в різних ролях їхати до Канн і підтримувати своїх колег», — зізналась Ірина.

Окрім того, у рамках фестивалю Цілик презентуватиме ще й свою нову кінострічку «Фелікс», яка ще не вийшла у прокат. Вона буде показана на Каннському кіноринку. А на початку червня попередня робота кінорежисерки «Земля блакитна, ніби апельсин» виходить в прокат у Франції. Ірина вже готується до великого обсягу роботи, в першу чергу морально, оскільки від французької аудиторію можуть бути різні питання, деякі з них стосуватимуться війни в Україні, тому режисерка зізнається: готує до них своє серце.

Ірина Цілик

За словами Ірини Цілик, українська команда у Каннах буде максимально привертати увагу до війни в Україні.

«Український павільйон у Каннах готує різні акції та благодійний вечір на підтримку України. Також ми з колегами готуємо певну акцію для привернення увагу до війни. Тому що тут легко про це забути. Ти приїжджаєш в цей абсолютно паралельний вимір шикарного курорту. Це викликає дуже химерні відчуття", — заявила Ірина.

Кіномитці планують максимально використовувати увагу, яка наразі прикута до України, адже розуміють, що майбутні роки через війну нашу країну чекає певна криза щодо створення нового кінопродукту, в першому чергу – ігрового. Саме він, за словами режисерки, найймовірніше за все, не отримуватиме бюджетів найближчим часом.

Ірина відправилась до Канн разом з сином-підлітком. Це перша поїздка родини за кордон з початку війни. Говорить, що вперше відчули психологічну травму, оскільки навіть у іншій країні прислухаються до кожного звука.

«Мені здавалось, що ми з ним не травмовані. Але вже два дні ми перебуваємо на території інших держав і все одно прислухаємось до всіх звуків. Я побачила, як мій син уважно дивиться на літаки у небі, ми чуємо сирени там, де як немає. І чесно – є про що замислитися», — прокоментувала режисерка.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі