Покоління Незалежних: якою бачать Україну її відомі ровесники? (Jerry Heil, Жан Беленюк, Стася Ровінська, Раміна Есхакзай, Lida Lee, Роман Сасанчин)

Проект Покоління незалежних: зірки про Україну

До 30-річчя Незалежності ми поспілкувалися з відомими українцями, які є ровесниками нашої країни та поцікавилися у них, якою вони бачать свою рідну країну.

Поділитися:

Цього року наша держава відзначає 30-ту річницю Незалежності. До цієї визначної дати ми поспілкувалися з відомими українцями, які є ровесниками нашої країни: народилися у 1991 році чи трохи пізніше. Ми поставили 3 питання нашим героям, щоб дізнатися з чим асоціюється Україна у тих, хто народився уже в Незалежній країні та якою бачить нашу країну Покоління Незалежних.

Співачка Jerry Heil

співачка Джері Хейл

Україна для Вас – про що вона?

Україна для мене – це молодість, це місце, де відчувається свіжа енергія, яка дає сили молодим креаторам зростати, об’єднуватися, почуватися необмеженими жодними рамками. Це місце, де у тебе швидко може з’явитися ідея, і ти швидко знайдеш тут однодумців. Тут почуваєшся в кожному куточку країни своїм, і люди у нас дуже доброзичливі.

Мені здається, що наша країна — це країна перспектив.

Покоління незалежних відрізняє те, що ми більше подорожуємо. Чим для Вас Україна відрізняється від інших країн, в яких Ви були? Що хочеться більше розвивати та вкладати в нашу країну?

У нас насправді райська земля. Я вважаю, що нам дуже пощастило з місцем розташування на мапі світу. І попри те, що світу очевидно загрожує дуже багато кліматичних змін, нас просто Господь благословив тут. І у нас загрози, мені здається, найменше. Якщо ж говорити про позитивне, то нам, знову ж таки, дуже пощастило з людьми, і цим ми і приваблюємо іноземців. Ми гостинні, тепло приймаємо, це наша особливість. У нас дуже багато крутих природних місць, про які ми не знаємо. Наприклад, Україна славиться найбільшою кількістю у Європі заповідників. Ми дуже зелена країна, Київ – одне з найзеленіших міст у світі.

Все, що нам потрібно робити, – почати доглядати за природою, більше її оберігати, звертати увагу на  власну етику поводження з природою.

Що відрізняє Ваше покоління від попередніх?

На мою думку, моє покоління стоїть посередині між гіперпрогресивними людьми майбутнього і між нашими батьками, які свято бережуть традиції. І мені подобається це, тому що ми – це переплетіння традицій і новаторства. І, мені здається, якщо ми не втратимо традиції, а зможемо їх трансформувати, то в Україні може виникнути щось нове, що буде приваблювати інвестиції, туристів і благо з усього світу.

Ведуча шоу «Твій день», акторка Стася Ровінська

телеведуча Стася Ровінська

Україна для Вас – про що вона?

Україна – це мій дім, як би це не звучало пафосно. І ставлення відповідно, як до дому. Тому що коли ти ставишся до країни, як до домівки, то ти піклуєшся про неї та робиш щось для її розвитку. Це можна порівняти з власною квартирою та орендованою: ставлення зовсім різне. Тож Україна – це моє. Я намагаюсь жити так та вчити дітей, щоб країна ставала ще кращою.

Покоління незалежних відрізняє те, що ми більше подорожуємо. Чим для Вас Україна відрізняється від інших країн, в яких Ви були? Що хочеться більше розвивати та вкладати в нашу країну?

З дитинства я пам'ятаю, що коли я подорожувала та поверталася назад в Україну, то відразу помічала, що люди менше посміхалися, були якісь сумні. Тоді як за кордоном всі були привітними, приязно цікавилися: "Привіт! Як справи?" І такий контраст з тим, коли повертаєшся в Україну, а тут всі такі насуплені. Проте помічаю, що останнім часом вже нема такої різниці: українці стали більш відкритими. Вони активніше подорожують, бачать світ, розвиваються, і тепер я не помічаю такої різниці, як раніше.

Навпаки, хочеться відзначити енергійність та життєлюбство українців. Наприклад, у нас активно розвивається громадський рух, спрямований на покращення оточуючого середовища, бо люди все більше прагнуть створювати затишок: парки, театри, концертні зали... А ресторани!! В нас можна цілі гастротури робити! Думаю, в інших країнах нема стільки ресторанів, куди можна повести друзів-іноземців, щоб вони зайшли й сказали: "Вау! Вау! Вау! Як круто, як смачно". І це дуже классно, що в країну вже хочуть їхати туристи. Я, наприклад, іноді за кордоном думаю, що вдома краще.

Що відрізняє Ваше покоління від попередніх?

Мені порівняти складно, бо я знаю тільки таку Україну, незалежну. Але навіть якщо дивитись на бабусь, як вони виховували дітей, та порівнювати з моїм поколінням, то, напевно, ми більш вільні та дітям дозволяємо більше свободи, надаємо завжди право вибору. Нема жорстких рамок, не замислюємось над тим, що подумають та скажуть сусіди. Пам'ятаю, що коли я ще була маленька, то було таке, що відмовляли навчатись закордоном або жити десь не тут, стати кимось вау-вау. Казали: "Давай, ти будеш біля дому,  у нас тут знайомі". Зараз, думаю, у дітей немає таких обмежень. Захочуть – поїдуть закордон, захочуть – залишаться.

І що мене ще радує останнім часом – це те, що нема такої тенденції, що всі хочуть виїхати. Навпаки, всі й у маленьких містечках залишаються, розвивають місто.

Мої друзі, наприклад, у Вінниці живуть та кажуть, що не хочуть в Київ, хочуть щось для Вінниці зробити. І це дуже прикольно, що в Україні хочеться залишатися та тут щось робити, бо ти відчуваєш певні можливості. І не тільки в Києві як у столиці – тепер й інші міста активно живуть своїм життям.

Олімпійський чемпіон, борець Жан Беленюк

Жан Беленюк фото

Україна для Вас – про що вона?

Україна для мене – це місце, де я народився, зростав і виріс. Це та країна, яка дала мені все, що я маю.

Покоління незалежних відрізняє те, що ми більше подорожуємо. Чим для Вас Україна відрізняється від інших країн, в яких Ви були? Що хочеться більше розвивати та вкладати в нашу країну?

Україна для мене відрізняється тим, що коли я знаходжуся десь в іншій країні, мені дуже хочеться через деякий час повернутися. Тому що я ментально на 100% українець. І мені ментальні розбіжності з представниками інших народів дуже гостро відчутні. 

Ми повинні брати найкращий досвід інших країн і намагатися не допускати їхні помилки. Всі найкращі світові ініціативи намагатися втілювати в життя тут, у нас.

Чесно кажучи, сказати, що десь є таке місце, де я постійно хочу жити, я не можу. Завжди дуже сильно тягне додому.

Що відрізняє Ваше покоління від попередніх?

Мені здається, що ми більш прогресивні, вільні і розкуті, ніж покоління наших батьків та дідусів.

Блогерка Раміна Есхакзай

Рамина фото

Україна для Вас – про що вона?

Україна в мене асоціюється з молодістю, прогресивністю та зі зміною поколінь. Я пишаюся розробкою «Дії». Тим, що у нас є електронні паспорти, що ми можемо робити багато чого онлайн  – це швидко та зручно. Також я пишаюся, що у нас вже немає такої кількості бюрократії, як, наприклад, у наших сусідів.

Покоління незалежних відрізняє те, що ми більше подорожуємо. Чим для Вас Україна відрізняється від інших країн, в яких Ви були? Що хочеться більше розвивати та вкладати в нашу країну?

Щодо подорожей, то я пропоную не змішувати великі міста-мільйонники України, такі як Київ, Харків, Одеса тощо, з невеликими містами. Тому що те, як люди проживають у великих містах, відрізняється від того, як люди проживають у маленьких містах та селах. І подорожують частіше саме мешканці великих міст.

Звичайно, хотілося б, щоб в Україні були круті дороги. Коли подорожуєш Європою і країнами сусідів, то бачиш, що у них там неймовірно класні дороги. Також мені подобається, що в певних країнах є лізинг на авто, і люди не так концентрують свою увагу на покупці автомобілів.

З позитивних моментів – у нас є багато гарних закладів.  У нас надзвичайно талановиті люди і артисти.  У нас дуже великий рівень сервісу. Але, знов таки, я кажу про великі міста.

Я вважаю, що закон повинен діяти однаково для всіх. Якщо є закон, то його потрібно дотримуватися, а за недотримання люди повинні сплачувати штрафи. У нас же діє вибіркове правосуддя. Це абсолютно неправильно. Мені хотілося б, щоб люди платили податки. В Європі немає такого, що ти працюєш і не платиш податки.

У нас, у порівнянні з іншими країнами, люди заробляють небагато грошей, а речі коштують дуже дорого. У нас присутня велика концентрація на матеріальних речах, а мені хотілося б, щоб ми в Україні ставилися до речей, як до речей, а до життя людей – як до найбільшої цінності. Хотілося б щоб люди були щасливі, а вони будуть щасливі, коли у них буде достатньо роботи та гарна заробітна плата.

Що відрізняє Ваше покоління від попередніх?

Наше покоління відрізняє те, що ми народилися в незалежній країні. Ми не знаємо, що таке Радянський Союз і що таке бути залежними.

Якщо порівнювати наше покоління з поколінням моїх батьків, то раніше люди думали, що держава їм повинна щось дати – вони народилися і чекають чогось від держави. Зараз наше покоління інше. Ми знаємо, що можемо все зробити самі.

Наше покоління не знає , що таке підкорюватись комусь чи чомусь. У нас неможливо щось забрати, як, наприклад, було у моєї мами, коли одного дня могли прийти й просто сказати, що ти тут більше не живеш, ми дамо тобі нову квартиру, значно меншу за теперішню.

Наше покоління відрізняється мисленням, тому що ми народилися в незалежній країні.  А покоління моєї сестри буде ще вільніше, ніж наше. І подальші покоління, що будуть народжуватися, – це будуть люди з новими цінностями.

Співак Роман Сасанчин, переможець шоу «Голос країни» (2020) та «Голос діти» (2015)

Сасанчин

Україна для Вас – про що вона?

Насамперед, Україна – це Батьківщина. Земля, на якій я народився. Батьківщина моїх батьків, батьків моїх батьків та величезного покоління. Це для мене, окрім сім’ї, найрідніше, що може бути. Я дуже її поважаю та ціную. Сподіваюсь, що всі труднощі, що є в нашій країні, скоро закінчаться, та в нас обов’язково все буде добре. День Незалежності – це дуже важливе свято для кожного українця, бо наша Україна стала вільною. Вірю, що кожен українець має це щиро відсвяткувати.

Покоління незалежних відрізняє те, що ми більше подорожуємо. Чим для Вас Україна відрізняється від інших країн, в яких Ви були? Що хочеться більше розвивати та вкладати в нашу країну?

Я думаю, що в кожній країні є свої особливості, кожна країна по-своєму прекрасна, індивідуальна та цікава. Оскільки ми українці та громадяни країни, для нас найкращою має бути Україна. Звичайно, я підтримую тих людей, які люблять подорожувати та бачити світ, бо життя одне й потрібно в ньому подивитися все по-максимум. Проте я за те, щоб, подорожуючи, повертатись завжди до рідного дому.

Особисто я не зміг би жити за кордоном. Я багато де був і мене завжди тягнуло повернутись до себе, де місця, де я народився.

Що відрізняє Ваше покоління від попередніх?

Ви знаєте, мені здається, що наші батьки, так само, як і ми, пережили й переживаємо дуже важкий час. Мої батьки пережили ті часи, коли йшла боротьба за незалежність. Пережили сам День незалежності. Думаю, що зараз молодь переживає все те саме, тільки по-іншому. Світ став сучаснішим.

Співачка Lida Lee

Ліда Лі фото

Україна для Вас – про що вона?

Україна для мене насамперед – це мій дім. Країна, в якій я народилася, живу і створюю музику. Україна – це про шалено талановитих та працьовитих людей, які прославляють нашу країну далеко за її межами. З кожним днем їх стає все більше і більше.

Покоління незалежних відрізняє те, що ми більше подорожуємо. Чим для Вас Україна відрізняється від інших країн, в яких Ви були? Що хочеться більше розвивати та вкладати в нашу країну?

Мені нічого не хочеться змінювати в нашій країні, а тільки примножувати те, що ми маємо. А маємо ми великий ресурс талановитих українців, який допоможе нам з кожним роком ставати все більш сильною державою

Що відрізняє Ваше покоління від попередніх?

Наше покоління відрізняється від наших батьків насамперед свободою та толерантністю. Ця свобода поширюється на багато речей. Ми вільніші у своїх думках, вчинках та словах. У нас є все для того, щоб самостійно розвиватися кожного дня в усіх сферах життя.

Сучасні українці – це люди з абсолютно новими цінностями, які ми будемо зберігати для наступних поколінь. Вже закінчилася та ера, коли люди все робили за сценарієм. Наразі кожна людина сама для себе сценарист, і це найважливіше у нашому світі. А наш головний скарб – це незалежність, і цей скарб вже 30 років дає нам сили йти вперед.

ФОТО: соцмережі зірок

Новини по темі