Пологи під гіпнозом – унікальна методика чи модний тренд?

Що таке гіпнопологи?
freepik.com

Гіпнопологи – це сучасний метод самогіпнозу, який активно практикується в США і багатьох країнах Європи.

Поділитися:

Пологи за такою методикою вже обрали для себе Кейт Мідлтон, Джесіка Альба, Сінді Кроуфорд та інші зіркові жінки. В Україну методика народжувати під гіпнозом прийшла не так давно, але вже встигла здобути своїх прихильниць.

Нерідко через хвилювання та страх жінка не може сконцентруватися на пологах. Страх призводить до напруги, а напруга – до болю під час народження дитини. І саме гіпнопологи покликані розірвати це замкнене коло.

Фото: freepik.com

На курсах гіпнопологів майбутні матусі навчаються керувати своєю свідомістю, візуалізують все, що відбувається з ними та малюком, займаються медитаціями та концентруються на приємних відчуттях. Все це для того, щоб пологи пройшли максимально природно і безболісно.

Як опанувати методику гіпнопологів жінці, чи пам’ятає мама «під гіпнозом» момент народження дитини і які існують ризики для породіллі та малюка?

Про це ми запитали у засновниці львівської «Школи спокійних пологів», першого в Україні сертифікованого інструктора з гіпнопологів – Євгенію Шапочку.

Хто винайшов метод пологів під гіпнозом і в чому його суть?

Цю методику придумала доктор Мері Монган, і вперше цей метод вона використала, коли народжувала її донька – у 1990 році.

З тих пір у світі з’явилося багато шкіл та курсів, де фахівці навчають жінок цій методиці. На курсах з підготовки до пологів, який складається з п’яти двогодинних занять, вагітних вчать тримати себе в руках, зосереджуватися, правильно дихати і вводити себе у стан легкого трансу.

Фото: freepik.com

Тренери розвіюють популярні стереотипи, які ще досі впливають на ставлення жінок до пологів. Майбутня мама набуває впевненості у власних силах, довіряє своєму тілу і самому процесу народження.

Іншим ключовим моментом навчання є візуалізація: жінка вчиться «бачити» свою дитину, розуміти, що з нею відбувається. Матуся, що закінчила курси, під час пологів не кричить і не метушиться, не робить різких рухів, і напружується лише у фіналі –  тобто вже перед появою малюка.

Коли такий метод пологів став популярним в Україні?

Я почала викладати гіпнопологи у 2016 році, і була першим сертифікованим інструктором в Україні. Зараз працюю здебільшого у Львові, але з однією йога-студією робили такий курс для мам і в Одесі.

Чи справді гіпнопологи – абсолютно безболісні?

Техніка гіпнопологів допомагає майбутнім мамам побороти страх та напругу, а одним із фокусів уваги під час курсу є власне трактування слова «біль».

Фото: freepik.com

На початку минулого сторіччя в Харкові працював Ілля Вільвовський, який ввів у медичну практику такий вираз, як «стерильність слова».

Він у свій час, як і ми на курсах сьогодні, говорив, що слова формують образи в нашій голові.

На основі образів і уявлень жінка починає певним чином ставитися до пологів. І чи буде вона боятись пологів, чи очікуватиме їх з нетерпінням, багато в чому залежить від інформації, яку вона отримає.

Подумайте, як майбутня мама може залишатись спокійною, коли постійно чує, що «пологи – це так боляче, як перелом десяти кісток одночасно»?

Варто сказати, що методика психологічного налаштування породіллі на успішні пологи – не така вже й нова.

В одному з приватних пологових в Києві акушер-гінеколог казала мені: «Ваші заняття колись би називались психоедукація. Таке вже давно існувало». Вона мала рацію.

Спеціалісти на різних континентах одночасно приходять до однакових висновків – те, як ми говоримо, має велике значення. Наші слова можуть навіяти біль, або ж  допомогти нівелювати його.

Тому в своїх відгуках про гіпнопологи мами здебільшого не згадують про біль.

Що відбувається зі свідомістю жінки? Чи є якісь ризики для дитини або породіллі?

Багато жінок, які закінчують цей курс, говорять про те, що це змінило їхній погляд на пологи.

Вони стають натхненні очікуванням народження малюка, як певним етапом трансформації, який формує жіночність у кожній з нас.

Ризик є в 1 випадку: якщо мама хворіє на психічні розлади. У всіх інших ситуаціях методика є абсолютно безпечною та не має протипоказань. 

Жінка після гіпнопологів пам’ятає момент народження малюка?

Ця методика не вводить жінку у несвідомий стан, навпаки – вона ще більш усвідомлено починає прислухатися до свого тіла та розуміти всі його потреби й поклики.

Це своєрідна філософія, адже вагітна, яка освоїла методику самогіпнозу, не думає про біль і мислить позитивно. Майбутня матуся залишається розслабленою, але при цьому не втрачає зв’язку із дійсністю та власним тілом. Ба більше –  вона встановлює психологічний зв’язок зі ще ненародженим малям.

І це великий стереотип – щодо гіпнозу і втрати пам’яті. Бо те, що ми вивчаємо і робимо на курсах, змінює бачення пологів, надає внутрішньої впевненості. Але при цьому нічого занадто таємничого чи загадкового не відбувається. 

Фото: freepik.com

На яких термінах вагітності можна починати підготовку до гіпнопологів?

Є рекомендації починати після того, як жінка добре відчуватиме рухи дитинки. Найкраще готуватися з 27-30 тижнів. 

Чи можна самостійно опанувати цю техніку?

Найкраще вивчати ці техніки наживо, оскільки є багато нюансів, пов’язаних з медитацією і самогіпнозом, які потребують контролю і спостереження. 

Якщо мама ніколи не практикувала подібні методики, то їй буде важко зрозуміти – як і що робити.

Інститут гіпнопологів (Hypnobirthing Institute) працює вже майже 30 років і виробив певні стандарти, які забезпечують ефективне навчання.

Фото: freepik.com

Там зазначено, що жінка, звісно, може придбати в інтернеті книгу і аудіо-диск (для англомовних мам), та ми все одно рекомендуємо пройти курс наживо. Оскільки при самостійному вивченні вірогідність потрібного результату – надзвичайно мізерна. 

Чи вітаються при такій техніці партнерські пологи?

Звичайно, адже ця методика розроблена саме для пар. І роль чоловіка – сприяти тому, щоб мама перебувала в найкращому стані для народження. Без хвилювання, без тривог, була спокійна, відчувала себе в безпеці й могла покластися на партнера.

Тати вчаться бути трішки гіпнотерапевтами, розмовляти й поводитись з мамою так, щоб це сприяло хорошому перебігу пологів.

Весь курс побудований з метою навчити пару робити все самостійно, тому й присутність на пологах професіонала з гіпнозу не обов’язкова. Були випадки, коли я супроводжувала мам на пологах. Та це більше виключення, аніж правило. 

Фото: unsplash.com

Як жінка почуває себе після гіпнопологів?

Методика гіпнопологів побудована на науково-доказовій базі.

За результатами досліджень і відгуків, «гіпномами» почувають себе більш енергійними після пологів, у них зменшується вірогідність настання післяпологової депресії.

Стан трансу є природнім для нас, і все, що ми робимо на курсах – вчимося викликати й підтримувати його. Тому, завдяки цій методиці, більшість мам народжують природним шляхом, без використання епідуральної анестезії.

Розслаблений стан зменшує вірогідність травматизації, а новоспечені матусі відновлюються після гіпнопологів значно швидше.

Фото: freepik.com

Новини по темі