Як сучасній мамі встигати все: Історія жінки, що надихає

Інтерв'ю Марини Касьян: декрет, виховання дітей, власний бізнес
Фото з архіву Марини Касьян

Про декрет, виховання дітей, сімейні традиції в умовах обмеженого часу та саморозвиток жінки – читайте інтерв’ю редакції 1plus1.ua з Мариною Касьян!

Поділитися:

Ми поспілкувалися з жінкою, чий приклад справді надихає. Марина Касьян – засновниця Міжнародного творчо-спортивного центру INDIGO Education. Вона поєднує відповідальні і зовсім різні ролі: турботливої мами двох доньок, коханої дружини та успішної бізнес-леді. Марина розказала, як провести декрет максимально корисно, вчасно вийти з нього та знайти себе. І при цьому залишатися супермамою і встигати все робити якісно.

Трохи про Марину

Ми з чоловіком виховуємо двох донечок, – розповідає Марина.

Старшій, Олександрі, майже 7 років. Менша – чотирирічна Анастасія. Сім’я для мене – на першому плані. Усе інше, в тому числі бізнес, – потім. Так, напевно, повинно бути у кожної жінки.

Фото з архіву Марини Касьян

Мій бізнес – це центр розвитку дітей від 3 до 18 років INDIGO Education. Зараз це те, чим я горю і чому присвячую весь час після сім’ї. Це моя третя дитина.

Це ідеальний бізнес для мене – ще й тому, що мої діти тут, під боком. Я рада, що вони займаються з професійними викладачами, їм подобається процес, а я бачу результат їхньої праці.

Декрет: як не проґавити цей час

До народження дітей я 12 років працювала у соціологічній компанії. Та коли з’явилася перша дочка, я 2 роки присвятила їй. Потім народилася друга дитина.

«Певний час жінка має побути в декреті, приділити час сім’ї. Це – наша природа».

У декреті я змогла багато чому навчитися. Я читала книги, вивчала те, що мене цікавило: маркетинг, інструменти роботи в соцмережах. Не забувала і про фізичний розвиток. Коли ти народжуєш, то хочеш якомога швидше прийти у форму. Ходила на йогу, стретчинг – це допомагало вирватися із чотирьох стін.

«Спосіб життя жінки у декреті може і повинен бути активним. Це ідеальний час для саморозвитку, фізичної активності та наповнення енергією».

Перші півроку декрету не були важкими, адже це був новий досвід, незнайомі раніше турботи, нові відчуття. Але згодом кожного дня я все більше думала про те, чим же мені займатися далі. Повертатися на попереднє місце роботи було недоречно: там все змінилося, відбулася реструктуризація, і я вже була від цього далека.

Як вийти з декрету і не загубитися

Після декрету у жінок часто з’являється почуття невпевненості. Ти ніби випадаєш із течії, здається, що ти нікому не потрібна. У цей період дуже допомагає підтримка близьких.

Що ви самі для себе можете зробити в цей нелегкий момент – це піти вчитися. Я пішла на курси, спілкувалася з цікавими людьми, ходила на конференції, щоб бути в темі.

«Всім, хто вийшов з декрету, я рекомендую зайнятися своєю освітою».

Поступово починаєш помічати, що тебе слухають. Ти вже на чомусь знаєшся, твоя думка цікава. І впевненість повертається сама собою.

Я вирішила, що не хочу працювати на когось. Я відчула, що прагну власної справи.

Як виникла ідея для бізнесу

Ідея дитячого центру народилася рік тому. Старшій дочці було близько 5 років, і вона вже багато чим цікавилася. Їй подобалися бальні танці, гімнастика і гончарство, хотілося ще й малювати. Але всі гуртки розташовувалися у протилежних кінцях міста.

«Дітей необхідно розвивати та залучати. Окрім школи чи садочка, має бути щось більше. Це дуже важливо, але в нашому суспільстві позашкільна освіта недооцінена. Та саме вона дасть дітям змогу обрати професію та бути цікавими оточуючим».

Тоді меншій дочці було майже 3 роки, і я розуміла, що і її доведеться возити.

Я не хотіла стати для дітей водієм. На дорогу витрачалася купа часу. Більш того, я не раз стикалася з низькою якістю викладання та байдужістю вчителів.

Тому я із ще одною мамою вирішила створити простір, куди б я могла без хвилювань віддати дітей. Ми запросили до співпраці кращих педагогів за різними напрямками і відібрали не просто професіоналів, а вчителів за покликанням. Усі вони вміють викладати і горять цим.

«Ризикуйте, не вагайтеся розпочинати власну справу. Поруч завжди будуть з’являтися люди, які вас підтримають».

Мета центру: кому і навіщо сюди приходити

INDIGO education – це місце, в якому дитина може розвиватися у різних напрямках та обирати, що їй подобається найбільше. Можна спробувати іноземні мови, бальні та сучасні танці, кіокушин карате, естетичну гімнастику, вокал, театральне та художнє мистецтво і т.д. – і все це в одному місці.

 «Місія INDIGO education – допомогти батькам побачити, а дітям реалізувати свої таланти».

Коли вибір зроблено, ми даємо маленьким талантам проявити себе на зовнішніх заходах: турнірах, змаганнях, концертах, виставках – як українського, так і міжнародного рівня. Це допомагає і дітям, і батькам бачити реальні результати. Бо заняття заради занять не дуже мотивують.

Фото: @indigo_education

Ми і самі влаштовуємо дітям цікаві заходи. Замість типового звітного концерту перед Новим роком ми організували мюзикл, у якому були об’єднані різні напрямки та кожен учень продемонстрував, чому навчився.

Щоб давати нашим учням більше можливостей, ми співпрацюємо з організаторами масштабних дитячих заходів. 14 квітня відбувся Дитячий Благодійний Віденський бал, наш центр став генеральним партнером заходу. До балу діти готувалися протягом 2,5 місяців!

Гордість центру – це його педагоги: чинні спортсмени, танцівники, викладачі, які й самі постійно розвиваються. Вони є прикладом та авторитетом для дітей.

Фото: @indigo_education

Часто мамочки цікавилися, чи є заняття для дорослих. Тоді ми вирішили започаткувати гурток із йоги, а також індивідуальні уроки бального танцю чи вокалу для жінок.

Нещодавно ми відкрили Жіночий клуб, в рамках якого Наталія Валевська (яка є не тільки артисткою, а й сертифікованим тренером) читає авторський курс. Це дуже зручно для мам, які на вихідних приводять дітей на заняття і змушені їх чекати. Вони теж проводять цей час із задоволенням і користю: слухають лекції, спілкуються, заводять знайомства із такими ж мамами і, врешті-решт, розслабляються.

Найближчим часом плануємо заходи і для чоловіків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де взяти натхнення молодим матусям: Інтерв’ю з мамою-блогером Катро Буток

Як проводити час сім’єю, коли його замало

Щовечора ми з чоловіком намагаємося приділити дітям час. Почитати книгу на ніч, поговорити. Тоді діти з розумінням ставляться до того, що батьки можуть бути зайняті і в якийсь вечір повинні поїхати у справах. Вони знають: коли мама з татом повернуться, вони обов’язково отримають увагу.

«Важлива не кількість, а якість часу, який ти проводиш зі своєю сім’єю».

Ми маємо традицію святкувати Новий рік у колі маленької сім’ї. Лише ми з чоловіком та діти. А вже на Різдво й Великдень ми збираємося з бабусями, дідусями, друзями.

До того ж, ми з дітьми регулярно подорожуємо разом. Обираємо такий відпочинок, щоб їм було і цікаво, і корисно.

По суботах діти завжди гуляють на подвір’ї. Дуже важливо, щоб вони достатньо спілкувалися з однолітками не лише у школі чи на гуртках. Тоді вони не будуть відірвані від реального життя.

«Діти мають бачити життя різним».

У неділю ми зазвичай плануємо спільні заняття: гуляємо в парках чи відвідуємо зоопарк, граємося на майданчиках тощо.

Як мамі перезавантажуватися

У нас із чоловіком є традиція: щопівроку ми їдемо відпочивати удвох, без дітей. Чоловік – найрідніша людина для жінки. Варто виділяти час на вас двох – навіть просто щоб обговорити якісь питання. Зазвичай на це не вистачає часу, адже у кожного свій графік та свої турботи.

«Сучасній мамі дуже важливо відновлюватися та відпочивати, і для стосунків корисно залишатися на певний час з чоловіком наодинці».

Після такого відпочинку повертаєшся сповненим сил, які хочеться витрачати на дітей та улюблену справу.

У своєму житті я бачила протилежний приклад. Мої батьки брали дітей скрізь. І така модель виховання також можлива. Та мій чоловік навчив мене, що ми з ним – це центр сім’ї, а діти – «орбіти», і їх благополуччя залежить від нашого.

За 12 років подружнього життя я переконалася, що така логіка працює. А вихід завжди можна знайти: дітей із задоволенням приймуть бабусі й дідусі, можна найняти няню або взагалі подарувати путівку в табір.

Фото з архіву Марини Касьян

Наталія Валевська дала учасницям Жіночого клубу круту пораду: жінці щовечора на 20 хвилин треба залишатися наодинці. Слухати музику, читати, медитувати, полежати у ванні абощо. Звісно, із сучасним ритмом життя виділити фіксований час на відпочинок нереально. Але залишати час на себе – необхідно, хоча б 1-2 рази на тиждень. У тому числі – на догляд за собою, це дуже важливо для кожної мами.

«Мені пощастило: мій чоловік розуміє, що мені потрібно виділяти на себе час. Але якщо вам цей час не дають, варто про це говорити. Я взагалі вважаю, що всі спірні питання необхідно обговорювати спокійно і разом».

Як, сидячи в декреті, відкрити в собі таланти

Жінка за своєю природою – унікальне створіння. Її головна мотивація – залишити слід. Вона мати, вона дружина, вона завжди хоче зробити для світу щось корисне.

Щоб знайти те, що вас захопить, треба шукати. Більше спілкуйтеся з людьми, з рідними особливо, ходіть на безкоштовні заходи – бранчі, конференції і т.д. – у пошуках того, що запалить у вас вогонь. Головне – прислухатися до себе.

Важливий мотиватор для мами – це її діти. Вона хоче бути для них прикладом. Те ж і з чоловіком: ти завжди хочеш довести, що ти чогось варта.

«Чим більше розвивається жінка – тим більшого прагне і чоловік, і вся сім’я».

У нас всіх є приклади родин, де батьки присвячують себе дітям. На жаль, в таких випадках сім’ї часто розпадаються, вони не щасливі. Я пообіцяла собі, що у мене буде інакше. Я бачила і хороші приклади – успішні люди з міцними родинами. І стараюся їх наслідувати.

Нереалізовані амбіції роблять нас нещасними, і це нещастя ми транслюємо на всіх довкола – на дітей і чоловіка в першу чергу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оксана Злепко: Чи можна поєднати молодій мамі виховання дітей та самореалізацію?

Новини по темі