Профілактика сезонних застуд у дорослих та дітей: 5 правил

Профілактика сезонних застуд
Фото: freepik.com

Як попередити застуду.

Поділитися:

Окрім романтики та краси, якою сповнена осінь, ця багряна пора супроводжується авітамінозом та вірусами. Щоб насолоджуватися красою природи, а не сидіти вдома, варто максимально убезпечити себе від захворювань. У цьому вам допоможе дотримання наступних правил.

СОН

Здоровий сон – одна з головних запорук нашого здоров’я. Це чудова підтримка імунітету. Тому намагайтеся спати не менше восьми годин на добу, провітрюйте перед сном кімнату та не наїдайтеся ввечері.

ПРАВИЛЬНИЙ ОДЯГ

Осінь – мінлива пора. Часом важко визначитися, як саме краще вдягнутися, адже на вулиці може бути прохолодно, а в приміщенні – затепло. Головне – пам’ятайте, що тіло має дихати, а не пітніти. Тож варто мати у своєму гардеробі теплий одяг із натуральних тканин.

ВЖИВАННЯ РІДИНИ

Потрібно привчати себе до вживання достатньої кількості рідини. Є низка факторів, які визначають добову потребу організму у воді: наприклад стать, вік, вага, фізична активність. А втім, медики радять людям у віці від 19 років вживати в день усередньому 3,7 л рідини (для чоловіків) і 2,7 л (для жінок). Мова йде про всю рідину, зокрема й ту, що міститься в їжі.

А ось дітям віком від 4 до 8 років варто вживати приблизно 5 чашок рідини за добу. У віці 9-13 – до 7-8 чашок, а з 14 до 18 років потрібно 8-11 склянок.

ВІТАМІНИ

Дуже важливо збагачувати організм вітамінами. Особливо важливо вживати продукти, що містять вітамін С і А. І, звісно, не відмовляйтеся від цибулі, часнику, хрону, які також допомагають попередити застуду.

ПРОМИВАННЯ НОСА

Насправді це ефективна та корисна процедура, на якій хочеться зупинитися більш детально.

Віруси, які є причиною хвороб, активно розмножуються, тільки-но потрапивши на слизову носа або горла. Щоб зруйнувати її захисні бар'єри і піти далі в організм, їм знадобиться до 8 годин. За цей час їх можна «прогнати» зі слизової за допомогою промивання носа.

Підсолений розчин дозволяє видалити слиз, відновити носове дихання, зменшити набряк слизової носа і знизити кількість виділень. До того ж це хороша профілактика гаймориту.

Здоровій людині варто промивати ніс щодня. Просто візьміть собі за правило робити це щоранку, перед їжею. А ось у разі риніту ніс можна промивати 3-4 рази на добу, приблизно через годину – дві після їжі.

Чим варто промивати ніс? Ізотонічним розчином, сіллю, відварами. Також корисно промивати ніс морською водою, зокрема для регулярного гігієнічного догляду. При цьому важливо, щоб вона була стерильна! Морська вода збагачена йодом, калієм, магнієм, натрієм, кальцієм, залізом і не тільки. Тож цьому природному антисептику під силу підвищити місцевий імунітет, здійснювати протизапальний ефект та загоювати слизову.

Не менш актуальним є питання того, що краще обрати для промивання – краплі чи спрей? Річ у тому, що промиваючи ніс самостійно (наприклад шприцом), ви можете не розрахувати глибину введення насадки та силу впорскування. Натомість аптечні медичні вироби допомагають зробити промивання більш безпечним і комфортним. У них точно розрахована довжина носика, а спеціальні обмежувачі дозволяють робити промивання навіть маленьким дітям. До речі, зверніть увагу, що форми препаратів для дітей і дорослих відрізняються рівнем тиску, тобто тією силою, з якою розчин потрапляє до носа. До того ж спреї краще «зрошують» внутрішню поверхню носа.

Новини по темі