Німецький різдвяний кекс, що підкорив весь світ: класичний рецепт штолена, який під силу приготувати кожному
Штолен — це не просто десерт, а справжній символ Різдва у різних країнах світу, який в багатьох асоціюється із затишком святкового вечора.
Цей німецький кекс відомий своєю багатою текстурою та неймовірним ароматом. Уже століттями він прикрашає різдвяні столи не лише в Німеччині, а й по всьому світу.
Цікавий факт, що штолен вперше згадується в XV столітті у Саксонії, де його спочатку готували лише не заможні люди, тому до складу входили лише борошно, вода й дріжджі. Однак із часом, рецепт різдвяного кексу настільки сподобався німцям, що вони його почали вдосконалювати до того моменту, поки він не став таким розкішним і святковим.
Традиційний штолен має форму хліба, покритого товстим шаром цукрової пудри. Натомість усередині ціле багатство смаків: сухофрукти, цукати, горіхи та прянощі, які надають десерту особливого шарму.
Рецепт класичного штолена
Тісто
- Борошно — 500 г
- Сухі дріжджі — 7 г
- Цукор — 100 г
- Молоко — 200 мл
- Вершкове масло — 200 г
- Яйце — 1 шт
Начинка
- Родзинки — 150 г
- Цукати (апельсинові або лимонні) — 100 г
- Мелений мигдаль — 100 г
- Ром — 50 мл (для замочування сухофруктів)
- Мелена кориця — 1 ч. л.
- Мускатний горіх — 1/4 ч. л.
- Ванільний цукор — 10 г
- Цукрова пудра — для посипання
Спосіб приготування
- Спочатку варто підготувати сухофрукти. Родзинки й цукати замочіть у ромі на 2–3 години, щоб вони ввібрали аромат.
- Наступний етап тісто. У тепле молоко додайте дріжджі та цукор і залиште на 10 хвилин. Вже у великій мисці змішайте борошно, цукор, ванільний цукор, корицю та мускатний горіх. Додайте дріжджову суміш, яйце та розтоплене вершкове масло і замісіть м'яке тісто.
- Додаємо начинку. До готового тіста додайте родзинки, цукати та мигдаль і ретельно перемішайте. Тісто має бути еластичним і головне — не липнути до рук. Накрийте його рушником і залиште в теплому місці на 1–1,5 години.
- Випікання. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню, сформуйте овал. З одного боку загорніть край до середини, щоб надати класичної форми. Попередньо розігрійте духовку до 180°C. Викладіть штолен на деко з пергаментом і випікайте 50–60 хвилин. Готовий кекс має бути золотистого кольору.
- Фінальний штрих. Ще теплий штолен змастіть розтопленим маслом і щедро посипте цукровою пудрою. Це зробить кекс ще смачнішим. Також можна загорнути штолен у пергамент і залишити його в прохолодному місці на 1–2 тижні. Так смаки стануть більш насиченими, але при бажанні його можна їсти й відразу.
Штолен стане ідеальним доповнення до чашки гарячого чаю, кави чи глінтвейну. Аромат прянощів і ніжна текстура роблять його справжньою окрасою будь-якого святкового столу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легкий і смачний рецепт зимового салату з хурми від Руслана Сенічкіна