Різдво Іоанна Предтечі 2023: дата, історія та традиції свята

Коли Різдво Іоанна Хрестителя 2023 в Україні — 1+1
Unsplash

Коли відзначаємо Різдво Іоанна Предтечі у православних християн?

Поділитися:

Різдво Іоанна Предтечі — одне з християнських свят, встановлене на честь народження сина у старих батьків — праведних Захарії та Єлисавети, що згодом став Іваном Хрестителем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на червень 2023: найважливіші свята та дати

Коли Різдво Іоанна Хрестителя 2023 в Україні

Різдво Іоанна Предтечі святкується 24 червня за західним обрядом, та 7 липня у православних християн. Дата Різдва Іоанна Предтечі була обчислена на основі євангельського свідоцтва про 6-місячну різницю у віці між Іоанном та Христом. Свято виявилося близьким до Дня літнього сонцестояння, оскільки Різдво Христове було присвячене до дня зимового сонцестояння. Таким чином, після Різдва Христа довжина світлового дня починає зростати, а після Різдва Іоанна — зменшуватися (за аналогією зі словами Іоанна, «Йому має рости, мені ж маліти», див. Ин 3:30).

Через те, що багато православних церков живуть за юліанським календарем, то нині день Різдва Іоанна Предтечі припадає у них на 7 липня, тому в Україні та ряді інших країн свято втратило астрономічну відповідність сонцестоянню. Строгої відповідності астрономії немає і в країнах григоріанського датування — Іванів день там відзначають 24 червня.

Різдво Іоанна Предтечі 2023: історія свята

Свято на честь Різдва Івана Хрестителя — одне з тих дуже нечисленних свят православного церковного календаря, коли святкується народження прославленої особи. Дійсно, в назвах інших православних свят слово «Різдво» (народження) зустрічається лише двічі — мова йде про свята Різдва Христового та Різдва Пресвятої Богородиці. Іван Хреститель передбачив прихід Ісуса Христа і виконував роль передвісника. Іван Хреститель відомий своїм хрещенням Ісуса у річці Йордан та його проповідями про покаяння.

У православній традиції Різдво Іоанна Предтечі має менший ранг порівняно з Різдвом Христовим і Різдвом Пресвятої Богородиці, але все ж є важливим святом для вірян. В Католицькій церкві Різдво Івана Хрестителя є одним з головних свят року і має найвищий ранг — урочистість. Відзначаючи Різдво Івана Хрестителя, християни вшановують його роль як пророка та передвісника Ісуса Христа, а також його відданість Божому заповіту та служіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магія літнього сонцестояння: символіка та ритуали

Язичницькі корені Різдва Іоанна Хрестителя 

Слов'янські народні назви свята: Івана Купала, Іванів день, Іван Кольоровий, Іван Травник, Іван Травний, Іван Чаклун, Іван Любовний, Іван Охайний, Іван Веселий, Іван Купальник, Іван Лопухуватий, Іван Гулящий, Іван Венічний, Іван-градобій. Традиційно вважається, що за часів Русі-України християнське свято Різдва Іоанна Предтечі злилося з «язичницьким святом слов'ян Купало, що знаменує літнє сонцестояння».

Назва свята раніше пов'язували з ім'ям язичницького божества Купала або Купало, хоча саме існування такого божества оскаржується (на тій підставі, зокрема, що перша згадка про це «божество» міститься в літописі XVII століття). З цієї причини набагато більш правдоподібним є пояснення, згідно з яким назва Іван Купала є слов'янським народним варіантом імені Іван Хреститель, оскільки епітет Іоанна перекладається як «купатель, занурювач».

Новини по темі