Російські загарбники обкрадали нас ще 300 років тому: розслідування привласнення статків Івана Мазепи у фільмі «Таємниці великих українців»

Як росіяни обкрадали українців 3 століття тому: розслідування викрадення статків Івана Мазепи («Таємниці великих українців»)

Історія, яка повторилася: як росіяни обікрали українського гетьмана ще у XVIII столітті.

Поділитися:

Під час російсько-української війни окупанти обшукують та обкрадають усі квартири, які потрапляють на їхні очі. Росіяни крадуть все, що можуть унести, і навіть те, що не вкладається у голову багатьом українцям: вже були випадки викраду туалетів, пральних машин, навіть одягу, взуття та засобів особистої гігієни. Однак виявилося, що подібна сторінка в історії вже була. У проєкті «Таємниці великих українців» розповіли, як росіяни колись обікрали Івана Мазепу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор історичних фільмів “Україна. Повернення своєї історії” на 1+1 запускає унікальний проєкт, в якому відтворюватимуть у 3D зруйновані українські палаци

Іван Мазепа був європейським монархом. Тим монархом, який слідував моді та традиціям європейської культури. Він отримав освіту у Києво-Могилянській академії та багатьох європейських університетах. Був покоєвим дворянином при королю Речі Посполитої Янові Казимирові, де й набрався відповідних манер. Саме звідти увесь його лоск.

Статки та скарби Івана Мазепи – це не міф, а реальність. Маєтки Івана Мазепи були розкидані по різнім містам України, і свої капітали він так само не зберігав у одному місці. Відомо, що друга за значенням фортеця гетьмана була у Білій Церкві. Історик Євген Чернецький досліджував залишки цього об'єкта та виявив, що у фортеці ще до Івана Мазепи було підземне приміщення, де зберігалися документи, гроші для платні гарнізону та цінності. Цілком можливо, що ці підземні приміщення досі існують, але, як виявилося, резиденцію гетьмана ще понад 300 років тому цілеспрямовано обшукали та пограбували російські війська. Історик розповів:

Ми знаємо про це з документа, який зберігається у Санкт-Петербурзі. Цей документ — це детальний перелік того, що вкрали у голіцинів, з майна Мазепи у Білій Церкві у 1708 році. У документі описана гетьманська спальня: різні подушки, обшиті золотом, позолочені тарілки, виделки... Тут достатньо великий перелік одежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Росіяни забирали навіть постіль, одяг та штани Івана Мазепи:

Мазепа не носив прості штани. Очевидно, що йшлося про парадний дуже дорогий одяг, можливо шитий золотом. Вірогідно, що це був наказ Петра I — конфіскувати усе до останньої ниточки.

За словами історика, багато речей з гардероба Мазепи росіяни взагалі побачили вперше. Це був дорогий та вишуканий європейський одяг, який дуже любив гетьман.

Дивіться розслідування Акіма Галімова та команди «Україна. Повернення історії» у «Таємниці великих українців»:

Новини по темі