«Найстрашніше — проґавити прекрасне»: найвідоміші вислови культового українського режисера Сергія Параджанова, які змусять вас задуматись

Сергій Параджанов: найвідоміші цитати режисера
Архів/Сергій Параджанов

Крилаті фрази Сергія Параджанова: життєві уроки та філософські роздуми від майстра кіно

Поділитися:

У світі кіно є режисери, які просто розповідають історії, а є ті, хто їх творить. Сергій Параджанов належав до другої категорії. Його фільми – це не просто кіно, а цілі поетичні полотна, де реальність переплітається з міфом, а час зупиняється, щоб ми могли милуватися мистецтвом кожного кадру. Сергій Параджанов – це ім'я, яке однозначно стало синонімом яскравого, символічного кіно. 

ЮНЕСКО оголосила 2024 — роком Сергія Параджанова на честь його 100-річного ювілею. 9 січня виповнилося 100 років з дня народження всесвітньо відомого генія кінематографа.

Та Сергій Параджанов був не лише талановитим режисером, а й глибоким мислителем. Його вислови, сповнені мудрості та поетичності, стали справжнім культурним надбанням. Афоризми Сергія Параджанова продовжують жити в різноманітних цитатах, а його думки надихатимуть ще численні майбутні покоління митців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя між мистецтвом та репресіями: які невідомі факти приховує біографія культового режисера Сергія Параджанова

Сергій Параджанов
Національна спілка кінематографістів України

«Я божевільний старий, який малює квіти».

 

«Найстрашніше — проґавити прекрасне».

 

«Я помщуся світу любов'ю».

 

«Мною все життя рухає заздрість. Я заздрив красивим — і став привабливим, заздрив розумним — і став непередбачуваним».

 

«Моя вина, ймовірно, в тому, що народився. Потім побачив хмари, красиву матір, гори, собор, сяйво веселки, і все — з балкона дитинства».

 

«Час великодушний і справедливий — він очищає пам'ять, знімає наклепи та образи з засуджених, воскрешає забутих, судить неправедних».

 

«Я так красиво жив 50 років. Любив, базікав, захоплювався, щось пізнав, мало зробив, але дуже багато любив».

 

«Веселіться в повну міру, як це робив я. Є що згадати. Інакше було б шкода і себе, і життя! І що життя, якщо немає принципу і капризу?».

 

Сергій Параджанов
Сергій Параджанов/Архів

Сьогодні, коли ми згадуємо Сергія Параджанова, ми вшановуємо пам'ять одного з найвидатніших кінорежисерів XX століття. Його спадщина – це не просто фільми, а ціла епоха в історії українського та світового кіно. Творчість Сергія Параджанова стала своєрідним маніфестом свободи самовираження та пошуку істинних цінностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натхнення для поколінь: як творчість легендарного режисера Сергія Параджанова продовжує надихати світову культурну спільноту

Новини по темі