Соломія Вітвіцька розповіла, як її екс-чоловік у березні допоміг з евакуацією дружині брата-військового, яка дивом вціліла у Краматорську

Жити далі: Соломія Вітвіцька про брата-військового та екс-чоловіка Влада Кочаткова

Телеведуча 1+1 Соломія Вітвіцька розповіла про брата-військового, допомогу від екс-чоловіка Влада Кочаткова, та як підтримувати тих, хто повертається з війни у мирне життя.

Поділитися:

У спецпроєкті «Жити далі» телеведуча 1+1 Соломія Вітвіцька розповіла про брата-військового, про допомогу від екс-чоловіка Влада Кочаткова, та про те, як важливо підтримувати тих, хто повертається з війни у мирне життя, відбудовувати життя в нових військових реаліях, піклуватися про ментальне здоровʼя, віднайти нові точки опори.

ЧИАТЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Вітвіцька підтримала українських захисниць на передовій (щемливі фото)

Військові повертаються з фронту вже 9-й рік. Чоловіки і жінки, зазнавши нелюдських випробувань, несуть війну додому. Як допомогти ветеранові адаптуватися до мирного життя?

«Мій брат - кадровий військовий. У нього дружина теж військова, вони разом служать в повітряних військах. Северин несе бойове чергування, на передових позиціях, в гарячих точках. Зараз я навчилася до цього якось по-іншому ставитися. Пам’ятаю, у мене в 2014-му році був важкий психологічний стан. Я була куратором соціального проекту «Переможці», де більше спілкувалась із пораненими ветеранами. Точно знаю, що ми зіштовхнемось з тим, що бійці, котрі приходитимуть в мирне життя, будуть казати, що там все зрозуміло, а тут все не так. Напевно, нам, цивільним, треба бути до цього готовими», — розповідає Вітвіцька.

Соломія Вітвіцька з братом

Телеведуча каже, що її брат Северин сильна і життєрадісна людина, «душа компанії», тож сам багатьом побратимам часто допомагає подолати якісь психологічні труднощі. Завжди більше переживає за рідних та друзів, які мають ризикувати своїм життям, а не за себе.

Соломія розповіла, як на початку березня його дружина Емма, перебуваючи у Краматорську, попала під ракетний обстріл – тоді ворог поцілив у військову частину, згоріли всі речі, документи. Дивом вціліла і зі своїми побратимами на щастя добралась до Вінниці. Тоді на допомогу з евакуацією терміново прийшов колишній чоловік Вітвіцької Влад Кочатков. Довіз Емму до Луцька, де їх зустрів Северин.

Соломія Вітвіцька та Влад Кочатков

Адаптуватися військовим, які пройшли через страшні випробування війни, у першу чергу може допомогти сім’я. Головне пам’ятати – людина, яка повертається у мирне життя, вже інша. І ніколи не буде такою, як була до цього. У неї з’являються нові побутові звички, манера поведінки, вона по-іншому реагує на якісь побутові речі.

Психологи радять дотримуватись базових правил поводження з людьми, які повертаються з фронту:

  • Про всі свої дії щодо ветерана, попереджайте його.
  • Не нав’язуватись ні з розмовою, ні з допомогою.
  • Бути уважним до критичних станів.
  • Підтримувати віру в себе.
  • Уникати прямих конфліктів, особливо емоційних.

«Ті, хто повернувся з війни, вони не психічно хворі. Просто їх психологія загострена. Це треба враховувати. Є поняття посттравматичний ріст. Люди, які пройшли через це, стають сильнішими духовно. Вони більше цінують життя, у них більше розвинене відчуття справедливості і вони сильніші ніж ті, хто був у мирному житті», - каже психолог Олег Чабан.

Ключова порада для ветеранів – не забувати про себе, шукати моменти позитиву, шукати речі у мирному житті, які заспокоюють, надихають, які викликають інтерес.

«Ми всі з цього будемо довго виходити. Кожен знайде свій шлях. Можливо, на прикладі України і українців буде якась нова формула», - резюмує Вітвіцька.

Нагадаємо, 1+1 media за підтримки Благодійної організації «Cмарт Ангел» запускає масштабний мультижанровий спецпроект «Жити далі». Його мета — допомогти українцям справлятися з негативними емоціями, дбати про ментальне здоров'я, знайти нові точки опори та продовжувати жити, навіть якщо наше мирне життя через повномасштабну війну Росії в Україні поставлене на паузу. Всі відео можна подивитись на офіційній сторінці каналу 1+1 в YouTube.

Новини по темі