Штучна чи жива: як обрати гарну ялинку на Новий рік

Штучна ялинка чи жива: що краще (поради для вибору)
Unsplash

Як обрати штучну чи живу ялинку: практичні поради.

Поділитися:

Новорічні свята вже зовсім скоро, тому варто вже почати готуватися. Безумовним символом Нового року є ялинка. Сучасний ринок пропонує величезний асортимент дерев різних розмірів, видів та матеріалів. Як обрати новорічну ялинку?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємося до Нового року 2024: атмосферні прикраси для дому своїми руками

Штучна чи жива ялинка: що краще

Обидві ялинки мають свої переваги. Справжні дерева додають не лише краси, а й аромату, має бактерицидну дію, є більш автентичними та атмосферними. Проте у плані практичності штучні виграють: вони довговічні, можна використовувати багато років і не створюють додаткового безладу. Щодо екологічності, то тут є кілька факторів. Жива ялинка краща для довкілля лише якщо ви купили її на ліцензованому ринку, а не на стихійному. Багато "підприємців", які у новорічний період продають ялинки на кожному кроці, є просто браконьєрами, які незаконно вирубують хвойні ліси. Пластикова ялинка може бути відносно екологічною, якщо ви користуєтеся нею не менш ніж 10 років, вона виготовлена з переробленої сировини та виробником є Україна. 

Яку б ялинку ви не придбали, після використання необхідно правильно її утилізувати. Живі ялинки не можна просто викидати на смітник, адже вони виділяють шкідливі речовини. Існують спеціальні пункти прийому дерев після новорічних свят. Пластикову прикрасу зазвичай не перероблюють, проте є фахівці, які використовують старі ялинки для створення нових.

ялинка

Як обрати живу ялинку: поради

1. Розмір. Подумайте про те, де ви будете ставити ялинку. Якщо у вас невелика квартира, вам не знадобиться велика ялинка. Якщо у вас є великий будинок або офіс, ви можете вибрати більшу ялинку.

2. Стан. Перед покупкою огляньте ялинку. Вона повинна бути свіжою, з зеленими голками, які не опадають. Гілки повинні бути міцними і не ламатися:

  • Хвоя повинна бути зеленою і щільною. Щоб перевірити якість, трохи потрусіть гілля. Якщо голки посипалися, шукайте іншу ялинку.
  • Гілки не мають ламатися.
  • Стовбур прямий і міцний.

3. Час. Купляти та ставити ялинку варто максимум за два тижні до Нового року, аби рослина не осипалася ще до свята.

4. Транспортування. Живі ялинки потребують обережного ставлення. Варто упакувати ялинку, перев'язати мотузкою і пам'ятати, що вона може замерзнути на морозі. Не переносьте її одразу в теплу кімнату; краще дати ялинці трошки "акліматизуватися" в під'їзді, оскільки різкі зміни температури можуть негативно вплинути на стан дерева.

ялинка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якого числа ставити ялинку на Новий рік 2024: повір'я, звичаї і вдалі дати

Як обрати штучну ялинку: поради

1. Розмір. Як і зі справжньою, важливо наперед знати, рослина яких габаритів підійде для вашого приміщення.

2. Матеріал. Є три найбільш поширених матеріали для штучних ялинок:

  • Монофіламентна нитка. Це жорсткий і якісний матеріал, який надає дереву пухнастість.
  • ПВХ плівка. Це м'який і не такий якісний матеріал, через що дерева з нього дешевші.
  • Поліпропілен. Найкращий матеріал для створення штучних ялинок. Він точно імітує живе дерево, а якщо при уважному догляді зможе прослужити десяток років.

3. Запах. Сертифікована штучна ялинка не повинна мати специфічного запаху.

4. Конструкція. Є кілька видів кріплень, в залежності яких функціонал ялинки різний:

  • Кріплення гілок за допомогою гачків. Кожна гілка окремо кріпиться до стовбура штучного дерева, тому на збирання піде більше часу. Така конструкція зручна для зберігання, проте є ризик загубити окремі гілки.
  • З шарнірним механізмом. Ці ялинки розкладають як парасольки, а тому це швидко і зручно. Мінус — якщо механізм зламається, то ялинку ви точно не поставите. Також саме такі дерева коштують найбільше.
  • Нерозбірні ялинки. Такі дерева є  найнадійнішими і довговічними. Їх основний недолік — незручність зберігання і транспортування.

ялинка

Фото: Unsplash.com

В Україну прийшла справжня зима: як підготуватися до морозів: дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить на вихідних з 6:30 до 9:30 на 1+1 Україна та YouTube:

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Новини по темі