Штучний інтелект: як триває розвиток чат-ботів та нейромереж у 2023 році

Штучний інтелект в Україні та принципи його роботи
Freepik

Як розвиваються нейромережі, та в яких сферах їх застосовують в Україні?

Поділитися:

За останній рік шалену популярність почали здобувати нейромережі. Штучний інтелект, наприклад, ChatGPT, став частиною повсякденної роботи та навчання людей по всьому світі. І хоч доцільність глобального використання нейромереж є предметом суперечок, та масштабний вплив подібних технологій на сучасний світ не можна заперечити. Пропонуємо детальніше розібратися у тому, як працює штучний інтелект, та як його застосовують в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGPT в Україні: як зареєструватися і користуватися (покрокова інструкція)

Що таке штучний інтелект

Штучний інтелект або ж ШІ (artificial intelligence, AI) ― це технології, за яких комп'ютер чи програмне забезпечення "навчають мислити" як людський мозок. Задля цього використовують закономірності роботи людського мозку та аналіз когнітивних процесів. Результат — інтелектуальне програмне забезпечення, яке може виконувати різноманітні задачі, від складання списку покупок і до написання дисертації на нішові теми.

Як працює штучний інтелект

"Вік живи — вік учись" — цією фразою можна передати принцип роботи нейромереж. Розробники ШІ створюють алгоритми, за якими технологія проходить кілька етапів навчання: машинне та глибоке. Штучні моделі також використовують принципи математики та комп'ютерних наук, аби імітувати процеси людського мозку. Для того, щоб вчитися на власному досвіді, машини порівнюють результати роботи мережі та підлаштовуються під результати.

Навіть після того, як технологія потрапляє до вжитку звичайних користувачів, навчання не припиняється. Наприклад, ChatGPT може розпізнавати природну мову за допомогою тексту або голосу, аналізувати її та генерувати відповіді на основі тих, які були вивчені ним на стадії розробки. Однак якщо користувач або розробник знаходить помилку у відповіді ШІ та вказує на неї, технологія запам’ятовує нову інформацію та згодом користується цим.

штучний інтелект

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект у світі праці: якими будуть наслідки для України (прогнози експертів)

Використання штучного інтелекту в Україні 

Багато хто вважає, що ШІ — це диво останніх років, однак дослідження нейромереж тривають вже близько 75 років, від середини 20-го століття. Навіть якщо ви цього не усвідомлюєте, активно нейромережі існують навколо вас уже давно — автовиправлення тексту Т9, голосовий помічник Siri на IOS, сканери відбитків пальців на гаджетах, розпізнавання обличчя з Face ID, чат-боти онлайн магазинів чи сервісів тощо.

Більш глобальне використання нейромереж уже застосовують по всій Землі, зокрема в Україні. Відповідно до Oxford Government AI Readiness Index 2020, Україна є лідером за кількістю компаній-розробників технологій штучного інтелекту у Східній Європі. Так, Мінцифра та Укроборонпром працюють над розвитком сфери штучного інтелекту в Україні. У березні 2023 український медичний центр почав застосовувати ШІ задля покращення ефективності лікування безпліддя. Український стартап Esper Bionics розробив біонічний протез руки на основі технологій штучного інтелекту. Винахід максимально імітує справжню руку та дозволяє власнику займатися побутовими справами. Нейромережі також активно застосовують у сферах транспорту, економіки та освіти.

штучний інтелект

Штучний інтелект та війна 

Нейромережі використовують для бойових задач. На початку повномасштабного вторгнення ШІ-стартап Reface, який створив перший ШІ-застосунок в Україні, оголосив розробку алгоритму для розпізнавання російських військ за супутниковими знімками. За допомогою систем розпізнавання облич вдалося встановити особи окупантів, які брали участь у нападі на Київську область.

Однак ШІ застосовує і ворог, особливо для поширення ІПСО. До прикладу, росіяни намагалися поширити діпфейк з Президентом Зеленським, який буцімто закликав до припинення спротиву. Що таке діпфейк, та як його розпізнати, читайте тут. У таких ситуаціях важливо критично мислити, аби не потрапити на гачок дезінформації.

штучний інтелект

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати фейк: 6 ознак дезінформації

Які професії потенційно може замінити штучний інтелект, дивіться сюжет "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі