У "Сніданку з 1+1" розібралися, чим небезепечні діпфейки, та як відрізнити фейкове відео від справжнього

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чим небезпечний діпфейк та які його ознаки
Freepik

Як шахраї використали імена та обличчя 1+1 для афери: у "Сніданку з 1+1" пояснили, як не повірити діпфейку.

Поділитися:

Мазь від варикозу і препарат для схуднення — для цих сумнівних реклам шахраї використали обличчя ведучого "Сніданку з 1+1" Єгора Гордєєва та Наталії Самойленко, дієтологині та постійної експертки ранкової програми. Такий спосіб обману називають "діпфейк", а його застосування останнім часом набуває більшої популярності у колах аферистів. Як відрізнити діпфейк від правди, розбиралася спеціальна кореспондентка Людмила Руденко у “Сніданку з 1+1”, що виходить у будні з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати фейк: 6 ознак дезінформації

Що таке діпфейк

Діпфе́йк — методика синтезу зображення людини, яка базується на штучному інтелекті. Використовують для поєднання і накладення одних зображень та відео на інші зображення або відеоролики.

Обличчя дієтологині Наталії Самойленко використали для "реклами" засобу для схуднення. Її опублікували на сайті, який використовує дизайн та лого 1+1. Лікарка розповідає, що після поширення такої "реклами" її пацієнти дійсно почали запитувати у неї про цей диво-засіб. 

"Це все не відповідає дійсності, такого препарату як медичного засобу не існує. Тобто це просто спосіб забрати в людей гроші", — запевняє Наталія Самойленко.

Дієтологиня планує звертатися до кіберполіції задля розв'язання цього питання. Зазначимо, за законом України, лікарі не можуть рекламувати препарати, тому будь-яке таке просування — шахрайство.

Для діпфейка використали також сюжет "Сніданку з 1+1" про тромбоз. Звичайне пізнавальне відео перетворили на рекламу крему проти варикозу, у якій ведучий Єгор Гордєєв та флеболог Василь Мішнев закликають купувати чудодійний засіб, який миттєво вилікує вас. 

Наразі цілі індустрії займаються створенням діпфейків. Для цього існує низка застосунків, за допомогою яких можна створити шахрайське відео менш ніж за годину. У таких роликах можна змінити голос, мову та повністю переробити сенс того, що каже людина. Саме тому варто бути обачними та вміти відрізняти правду від обману.

фейк

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів, чи справді опалювальний сезон перебуває під загрозою

Як відрізнити діпфейк від справжнього відео

Якщо у вас є мінімальні сумніви, обов'язково перевірте інформацію. Зайдіть на першоджерело, це може бути офіційний сайт чи сторінка у фейсбуці. Критичне мислення зможе врятувати ваш гаманець. 

"Можна зайти на сайт офіційний і пошукати там відповідний матеріал. Якщо він там не знаходиться, очевидно, що тут щось не так. Я б радила ще звертати увагу на зміст самої реклами. Не можна вірити рекламі ліків проти важких складно виліковних хвороб, не можна легко вірити рекламі якихось чарівних пігулок для схуднення. Немає легких шляхів розв'язання складних проблем", — пояснює директорка з GR 1+1 media Тетяна Смирнова.

Зазначимо, що шахрая, який використав 1+1 media для створення фейку вже було викрито та притягнуто до кримінальної відповідальності.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі