Свято Петра і Павла: як відзначають віруючі, традиції та обряди

Як святкують Петра і Павла: традиції та обряди (ворожіння на Петра і Павла)
freepik.com

Обряди та ворожіння на свято Петра і Павла

Поділитися:

День Петра і Павла —  свято на честь верховних апостолів Петра і Павла, яке святкують 12 липня. У слов'янських народів свято апостолів Петра і Павла знаменує закінчення купальських святкувань «маківки літа» і літніх весіль, прощання з весною та підготовку до сінокосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПетра і Павла 2023: народні прикмети та приказки

Свято Петра і Павла: традиції та обряди

День Петра і Павла на Русі вважався одним з найважливіших свят року. До нього заздалегідь готувалися: дотримувалися Петрового посту, прибирали і чистили хати, готували святкові частування, в жовтий колір фарбували яйця, запасалися хмільними напоями, варили пиво. Зазвичай день Петра і Павла, як і інші великі свята, відзначали кілька днів. Увечері в селах влаштовували застілля, запрошували родичів і гостей, провідували хрещеників.

► Магічними властивостями володіє «петровська водиця». Вважалося, що купання в водоймах очищає від гріхів. А щоб людині завжди щастило, треба вмитися водою з трьох ключів.

► Наші предки пов’язували це свято з Літнім сонцестоянням, оскільки воно святкувалось 29 червня за старим стилем. 

► Молодь вечорами йшла в поля сонце «вартувати». Чекали сходу сонця і придивлялися до нього – хто більше розрізнить кольорів в його сяйві, той буде щасливішим за всіх.

► 12 липня починається розговіння з Петрового посту. На Русі влаштовували ярмарки.

«У мужика в липні одне свято – Петров день». 

►До свята Петра господині намагалися зробити перші зажинки ячменю з нового врожаю і в день свята освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло.

►У Карпатах та на Прикарпатті пастухи влаштовували свято на вигонах і полонинах: пекли мандрики, веселилися, змагалися, танцювали. Проводили обряд «копання Петра», коли викопували в землі по периметру квадратну канаву (куди, сівши, можна було опустити ноги), а всередині на траві накривали «стіл» з наїдками. Співали пісень:

А на Петра вода тепла,
Лиш би ся купати,
Ой на Петра личко біле,
Лиш би цілувати!

► Основний мотив свята становив початок жнив, до яких в Україні приступали після Івана Купала. Та й означені святі за народною уявою були насамперед хліборобними. В одній з народних колядок святі Апостоли Петро і Павло виступають плугатарями, вони орють поле під осінній засів:

Святий Петро за плугом ходить,
Святий Павло волоньки водить,
А сам Господь-Бог пшеничку сіє,
А святий Ілля заволочує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на липень 2023: найважливіші свята та дати

Ворожіння на день Петра і Павла

►Дівчата ввечері плели вінки, які одягали на голову коня коханого хлопця. Якщо вінок не падав і господар, повернувшись вранці, бачив його на голові коня, то восени дівчина сміливо могла чекати сватів.

►Дівчата на Петра і Павла збирали з 12 полів 12 квіток і клали під подушку з такими словами:

«Дванадцять квіток, дванадцять молодців! Суджений-ряджений покажися, до мене уві сні з’явися».

Уві сні дівчина повинна побачити майбутнього чоловіка.

Новини по темі