Учасники проєкту «Ти не один» PIANOBOY, DOROFEEVA, KAZKA, Сенічкін та інші розповіли про сімейні різдвяні традиції

Учасники проєкту Ти не один PIANOBOY, DOROFEEVA, KAZKA, Сенічкін та інші розповіли про сімейні різдвяні традиції

Слухають джаз, відтворюють костюми, яким понад 100 років, та чекають на бабусину кутю.

Поділитися:

Цього Різдва, 25 грудня о 21:00 на телеканалі ТЕТ телеглядачі побачать великий різдвяний проєкт під назвою «Ти не один». Над його створенням працює команда телеканалу 1+1 Big Brave Events разом із фестивалем Atlas. У музичному різдвяному проєкті очікують виступи зірок, які будуть поєднані з теплими розмовами з героями нового часу - волонтерами, представниками культурного та волонтерського фронтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ти не один”: DOROFEEVA заспіває Щедрик у неочікуваному дуеті та розповість про святкування Різдва на Черкащині

Ти не Один

У такий непростий для країни час учасники проєкту об’єднались, щоб створити атмосферу родинного затишку та підтримати кожного українця. Учасники різдвяного проєкту «Ти не один» поділились своїми сімейними різдвяними традиціями та розповіли, як у своєму дитинстві святкували Різдво, що полюбляють їсти за святковим столом та якою музикою створюють різдвяний настрій.

Солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька поділилась деталями приготування куті від її бабусі. Говорить, що секрет полягає в тому, що вона готує святкову страву мінімум 4 години.

«Кутя обов’язково має бути зроблена за усіма правилами. Моя бабуся завжди робить її дуже довго, протягом 4-5 годин, до цього – годинами настоює мак. Ми завжди намагаємось до неї приїхати на Різдво, аби разом родиною відсвяткувати», - поділилась співачка.

KAZKA

А от інший учасник гурту – Дмитро Мазуряк, який родом з Буковини, поділився власними родинними різдвяними традиціями, а також секретами маланкування, який нагадує різдвяний вертеп.

 «У моїй родині дуже багато різдвяних традицій. Починаючи з сервірування столу, адже є певні обряди, щоб було гарне господарство та врожай, сам процес вечері, після якої – з друзями йдемо колядувати. Наступного дня ми йдемо до церкви і також колядуємо. Загалом Різдво – це 1000 та одна коляда. А от щодо маланкування - ми намагаємось зберегти традиції, тому наші костюмі здебільшого виглядають так, як і 100 років потому. Ми робимо реконструкцію образів, готуємо такі самі маски і продовжуємо співати ті самі пісні, проводити обряди, як це було колись, і популяризуємо це не тільки в нашому селі, але і долучаємо друзів із великих міст», - детально розповів Дмитро Мазуряк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: DOROFEEVA та Лілу45 про дуетне виконання "Щедрика" та різдвяні традиції у своїх родинах — інтерв'ю

Ти не один

Український захисник та поет Павло Вишебаба, який у різдвяному проєкті «Ти не один» заспіває дуетом зі співачкою KOLA, розповів, як відтепер ставиться до Різдва та з ким планує його святкувати.

«Цьогоріч Різдво – це більш душевне та щемливе свято, оскільки багато українських родин розлучені і вони не зможуть бути разом у цей вечір. Я буду зустрічати це Різдво зі своєю новою родиною – з хлопцями на позиціях, нашим підрозділом та сподіванням, що ми вже скоро переможемо та усі повернемось додому. Щодо святкового столу на передовій – знаємо, коли волонтери передадуть навіть оливки – ми вже вважаємо це святковим столом. Головне, щоб усі були живі та здорові», - зазначив Вишебаба.

Павло Вишебаба

Зі свого боку DOROFEEVA відверто розповіла, що неймовірно заздрить тим, хто має змогу зустріти Різдво зі своїми батьками, братами та сестрами, адже вона доволі рідко бачить свою родину. І додала:

«Хочу звернусь до тих, у кого є така можливість зустріти разом Різдво – будь ласка, бережіть одне одного і збирайтесь не тільки у свято. Щодо кулінарних традицій – моє Різдво не обходиться без крабових паличок та страви з ними. Це must have, що має бути на моєму новорічному та різдвяному столі».

DOROFEEVA

А от ведучий «Сніданку з 1+1» на ТЕТ Руслан Сенічкін розповів свої дитячі спогади про Різдво. Говорить, що у ті часи на Дніпропетровщині мало було святкувань, проте колядки діти співали.

«Малечею ми сприймали це свято як можливість підзаробити. Вивчали якісь колядки, співали їх і отримували копійками якісь гроші та цукерки. Авжеж, ми раділи, коли давали гроші, за них можна було купити улюблені солодощі. Пам’ятаю, як колись на різдвяні гроші сходив у кіно на «Термінатора». Зараз, особисто для мене, доволі важко уявити собі святкування. Тому цьогоріч Різдво святкуватиму на роботі. Проте вважаю, що у наших дітей, попри усі спроби нашого ворога зруйнувати усе, має бути свято».

 Руслан Сенічкін

Про улюблену страву дитинства та музичні різдвяні традиції розповів і PIANOBOY.

«Авжеж наш святковий стіл не обходиться без куті. Моя бабуся Ніна завжди відповідально ставилась до свята, на столі обов’язково було 12 страв, і вона готувала фантастичну кутю. Проте особисто я завжди чекав той самий торт «Наполеон», всі про це знали, тому його готували. Наразі, окрім того, щоб зібратись разом, ми маємо ще одну різдвяну традицію - у святковий вечір слухаємо джаз. Авжеж, не обходиться і без Френка Сінатри», - зазначив музикант.

PIANOBOY

Представник молодого покоління співаків SHUMEI поділився, що, попри життя у великому місті, обов’язково святкує Різдво вдома разом з родиною на Івано-Франківщині, яка дотримується різноманітних традицій.

«Різдво для мене –  дуже щире сімейне свято. Традиційно, я зустрічатиму його у колі родини та друзів. Під час війни святкування, авжеж, буде трохи іншим. Проте, без традицій не обходиться. Ми щороку обходимо будинок, кропимо його свяченою водою, навіть стайню, адже у рідній Долині є господарство. Насправді традицій дуже багато, і ми намагаємось їх пам’ятати та шанувати», - поділився SHUMEI.

SHUMEI

Нагадаємо, що за форматом різдвяного проєкту, вперше українські артисти, військовослужбовці, волонтери, діячі культури, представники ДСНС та інших служб зберуться у камерній та затишній атмосфері, щоб поділитись своїми різдвяними традиціями та дитячими спогадами. На глядачів очікують несподівані музичні колаборації, українські пісні, які стали хітами під час повномасштабної війни, а також автентичні різдвяні колядки у сучасному музичному обрамленні. Популярні улюблені артисти заспівають з представниками поколінням нової сучасної музики, яка отримала потужний імпульс після з 24 лютого.

Ти не Один

Проєкт «Ти не один» матиме благодійну складову  - кожен небайдужий зможе створити різдвяний настрій та надіслати подарунок маленьким підопічним благодійного проєкту СОС

“Дитячі містечка”, який опікується родинами та дітьми-сиротами. До слова, самі артисти також не залишать українських дітей без подарунків, і комусь випаде унікальна можливість отримати різдвяний сюрприз від учасників проєкту.

Ти не Один

Не пропустіть різдвяний проєкт «Ти не один» 25 грудня о 21:00 на телеканалі ТЕТ.

Новини по темі