"Поки ми святкуємо разом, жартуємо, співаємо пісні — ми живемо і у нас є надія на те, що все буде добре", — Pianoбой про різдвяні сімейні традиції та значення Різдва цьогоріч

Pianoбой про різдвяні сімейні традиції та значення Різдва цьогоріч — Ти не один

Pianoбой розповів для сайту 1+1 як він проводить Різдво та які асоціації викликає у нього це свято.

Поділитися:

Цього Різдва, 25 грудня о 21:00 на телеканалі ТЕТ телеглядачі побачать великий різдвяний проєкт під назвою «Ти не один». Над його створенням працює команда телеканалу 1+1 Big Brave Events разом із фестивалем Atlas. У музичному різдвяному проєкті очікують виступи зірок, які будуть поєднані з теплими розмовами з героями нового часу — волонтерами, представниками культурного та волонтерського фронтів.

У такий непростий для країни час учасники проєкту об’єднались, щоб створити атмосферу родинного затишку та підтримати кожного українця. Учасники різдвяного проєкту «Ти не один» поділились своїми сімейними різдвяними традиціями та розповіли, як у своєму дитинстві святкували Різдво, що полюбляють їсти за святковим столом та якою музикою створюють різдвяний настрій.

Pianoбой

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде свято великої родини під назвою Україна", — Юрій Ткач з дружиною та донькою розповіли про традиції святкування Різдва

Співак та музикант Дмитро Шуров, більш відомий як Pianoбой розповів для сайту 1+1 як він проводить Різдво та які асоціації викликає у нього це свято.

Різдво: з чим асоціюється у вас це свято?

З родиною, коли у всіх все гаразд, всі зустрічаються вдома, всі діляться своїми успіхами та невдачами, підтримують одне одного, разом їдять смачні страви та є надія на те, що в наступному році все буде краще. Як мій дідусь говорив: “Щороку все має ставати все краще і краще”. На жаль, він не дожив до початку війни і мені дуже цікаво, що б він сказав зараз. Зараз, я думаю, це ще більш актуально, ніж завжди. Ми хочемо, щоб все ставало краще, щоб поверталося життя до нас до всіх. Різдво — це символ. Поки ми святкуємо разом, поки ми жартуємо, поки ми співаємо пісні — ми живемо і у нас є надія на те, що все буде добре.

Які у вас є сімейні різдвяні традиції, які й цього року також будуть?

У нас головна традиція — бути разом на такі свята. На жаль, цього року це не можливо. Також була така багаторічна традиція у музикантів — на всі свята працювати. Це теж цього року не станеться. Знаєте, цей рік показав, що щось планувати просто немає сенсу, треба просто триматись своїх, вірити в тих людей, які вірять в тебе і берегти їх якомога довше, тримати їх ще міцніше. Тому зараз часи, коли ми самі будуємо нові традиції. У нас нарешті тепер Різдво у той самий день, що у багатьох інших прекрасних розвинутих цивілізованих країнах і не треба нікому доводити, що ми є частиною Європи. Нам треба просто самим повірити нарешті в це і працювати над тим, щоб ми були сильні, незалежні ні від кого, могли себе захистити, щоб у нас було нормальне, адекватне майбутнє. Якби це стало основною традицією для всіх українців, було б супер. А потім вже можна додати вибігання з дітьми босоніж на сніг, співання Jingle Bells, "Щедрика" разом, грати на інструментах, гучно святкувати, готувати прекрасну кутю. 

Яка пісня у вас асоціюється з Різдвом?

Для мене це “Щедрик”. Я ж навчався за кордоном і у Франції, і в Америці без "Щедрика" ніколи не було Різдва. У мене був бонус, тому що я вмів його грати і співати, і в усіх країнах я це робив. І мені завжди було приємно, куди б ти не прийшов, в супермаркет, або просто йдеш вулицею, і чуєш Щедрик. Ти розумієш, що це частина України і люди не розуміли це тоді. Це зараз вони знають, що ця прекрасна музика народилась в Україні. 

Різдво також асоціюється з джазом, з біг бендами, оркестровими речами, ми зазвичай переслухуємо все: від Френка Сінатри до Роббі Уільямса і це теж така психотерапія. Я не знаю, як буде цього року, але ми будемо експериментувати. Хто знає, може все закінчиться Червоною Калиною, але почнемо з Сінатри. 

Яка ваш улюблена страва на Різдво?

Моя бабуся Ніна готувала усі 12 страв, була фантастична кутя, справжня, не надто солодка, не пересолена, а саме така, як треба. Але я особисто чомусь чекав Наполеон, мій улюблений торт. І от на Різдво всі знали про це і готували його. А так, мандарини, кутя, все було. 

Зараз кожне свято вдвічі, втричі, в десять разів потужніше свято, бо це факт того, що ми живі і все ок. Плануємо бути з рідними, друзями, може ми будемо навіть з військовими на Різдво. І це теж буде супер. Кожен вихід в соціум, на зйомку, це певний екстрим. Ми цього року дали приблизно 100 концертів, 80 були для військових, 30 — благодійні. Було мало зйомок, тому є адреналін, як раніше.

Pianoбой

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павло Вишебаба та KOLA про різдвяні традиції та першу зустріч наживо на зйомках "Ти не один" (інтерв'ю)

Нагадаємо, що за форматом різдвяного проєкту, вперше українські артисти, військовослужбовці, волонтери, діячі культури, представники ДСНС та інших служб зберуться у камерній та затишній атмосфері, щоб поділитись своїми різдвяними традиціями та дитячими спогадами. На глядачів очікують несподівані музичні колаборації, українські пісні, які стали хітами під час повномасштабної війни, а також автентичні різдвяні колядки у сучасному музичному обрамленні. Популярні улюблені артисти заспівають з представниками поколінням нової сучасної музики, яка отримала потужний імпульс після з 24 лютого.

Проєкт «Ти не один» матиме благодійну складову — кожен небайдужий зможе створити різдвяний настрій та надіслати подарунок маленьким підопічним благодійного проєкту СОС

“Дитячі містечка”, який опікується родинами та дітьми-сиротами. До слова, самі артисти також не залишать українських дітей без подарунків, і комусь випаде унікальна можливість отримати різдвяний сюрприз від учасників проєкту.

Не пропустіть різдвяний проєкт «Ти не один» 25 грудня о 21:00 на телеканалі ТЕТ.

Новини по темі