Українські супергерої: Видатні люди, які змінили світ

Українські супергерої: Наші співвітчизники, які змінили світ | Цікаві факти | 1+1
Фото: KMC Records/Cisyk family archive

Диво-люди існують.

Поділитися:

Ми звикли шукати супергероїв у іноземних блокбастерах та на сторінках книжок із коміксами. Та що, як вони зовсім не там? Можливо, вони наші земляки? Тож сьогодні, на честь Дня Незалежності нашої Батьківщини, запрошуємо тебе у надзвичайну подорож. Ми вирушаємо у світ українських диво-людей!

Квітка Цісик

У 1953 році в США народилася українка, якій судилося стати видатною співачкою. Довгий час вона чула історії про чарівну країну – Україну, а завітала сюди вже дорослою. Та ще в дитинстві майбутня артистка полюбила далекий рідний край всією душею. Це була Квітка-Орися Цісик – тендітна жінка, чий спів полонив серця мільйонів.

Квітку ледь не з пелюшок навчали музиці, і зусилля батьків-музикантів принесли небачені плоди. У 1978 році співачка виконала оскароносний саундтрек «Ти осяюєш моє життя» до однойменної стрічки.

Для України вона лишила два безцінні дарунки – збірки українських пісень «Два кольори» та «Пісні України». І кожна композиція, виконана з Квітчиною безмежною любов’ю, чарує миттєво і назавжди.

Здається, її талант не мав меж – вона могла співати все, від опери до етно, та навіть володіла міфічним карпатським «білим голосом». І хоча Квітка рано пішла з життя – в серці України вона житиме вічно.

Сергій Корольов

Ми звикли до того, що людство вивчає космос. Та забуваємо, що світові його відкрив видатний українець – Сергій Корольов. Саме він вивів на орбіту перший штучний супутник Землі. З його легкої руки космонавт вперше вийшов у безмежний безповітряний простір. І навіть через півстоліття після смерті вченого його геніальний винахід – багатоступенева ракета – залишається єдиним засобом, що доставляє людей на орбіту нашої планети.

Свій перший планер Сергій спроектував у 17. А через 32 роки, у 1959-му, його космічний апарат «Луна» подарував нам перші детальні фото зворотного боку Місяця.

Та попри усі його здобутки ти не знайдеш імені Сергія Корольова в архівних документах. Персона Головного конструктора (завжди з великої літери) була цілком таємною.

Знайомі та близькі вченого пригадували, що Сергій Павлович дуже любив українську пісню «Дивлюсь я на небо…». Можливо, саме вона надихнула його на переломний для людства політ у незвідане.

Ігор Сікорський

Він почав шукати крила одразу, як зіп’явся на ноги. Так, в 12 років майбутній авіаконструктор Ігор Сікорський зібрав свою першу модель гвинтокрила. Після цього його вже було не зупинити.

У свої 19 Сікорський уже конструював справжні літаки. А в 20 молодий студент Київського політеху показав світові справжнє диво – перший вертоліт. Тепер політехнічний університет носить його ім’я.

На початку 20-го століття український винахідник емігрував до Америки, де заснував власну компанію Sikorsky Aircraft. А далі була низка нагород (понад 80) та чимало рекордів. Літак-велет Сікорського «Ілля Муромець» – світовий рекордсмен у вантажопідйомності. Та саме його гвинтокрили вперше перетнули Атлантичний і Тихий океани. Ще й здійснили дозаправку в повітрі.

Соломія Крушельницька

Соломія Крушельницька мала шляхетне коріння – історія її родини сягає далекого 14-го століття. Із ранньої юності Крушельницька мріяла про українську оперу і навіть не знала, що сама закладе її фундамент. Заради занять співом вона без вагань покинула нареченого, який не поділяв її захоплення музикою. Після навчання у Львові та Мілані зірка оперного співу об’їхала ледь не пів земної кулі. Та в кожному куточку світу Соломія дарувала враженій публіці бодай одну пісню українською мовою.

Востаннє Соломія заспівала у рідному Львові, коли їй було 77. За життя вона мала безліч імен і титулів – найкраща співачка світу, Вагнерівська примадонна, а композитор Джакомо Пуччіні назвав її «найпрекраснішою і найчарівнішою баттерфляй». Останній виступ зірка завершився піснею «Краю мій рідний» – про Україну, яка була їй дорожча, ніж усі скарби світу.

Агатангел Кримський

Ми захоплено дивимося на персонажа Луїз Бенкс із голлівудського блокбастера «Прибуття» (2016). Вона непересічна лінгвістка, яка знає безліч мов, і навіть здатна порозумітися з позаземною цивілізацією.

Та що, як в Україні жив учений, що геть не поступався талантом та вміннями цьому фантастичному персонажеві?

Український мовознавець, історик та перекладач Агатангел Кримський знав 60 мов. Учений – батько українського сходознавства та один із засновників Академії наук України. Він залишив нам підручники з перської та турецької мов і численні праці з арабістики, філології та історії Близького Сходу. А університетів, де він викладав цілу низку гуманітарних дисциплін, вже й не перелічити. Рівних йому немає й досі.

Своїм життям Агатангел Юхимович довів – щоб робити дивовижні речі, не обов’язково бути вигаданим персонажем. 

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Більше святкових матеріалів читай тут:

1. 5 найкращих українських фільмів, які варто переглянути

2. Тест: Що ти знаєш про українську вишиванку?

Новини по темі