В окупованому російськими військами Маріуполі загинула 91-річна Ванда Об'єдкова, яка пережила Голокост

У Маріуполі загинула 91-річна Ванда Об'єдкова, яка 81 рік тому пережила там Голокост
chabad.org

Ванда змогла пережити у підвалі Маріуполя фашистів, а от рашистів — ні.

Поділитися:

Державний музей Аушвіц-Біркенау повідомив, що 4 квітня від виснаження в Маріуполі загинула 91-річна Ванда Семенівна Об'єдкова. У 10 років тоді дівчинкою вона пережила німецьку окупацію, ховаючись у підвалі в Маріуполі. Але через 81 рік вона померла в тому самому місті, ховаючись від російських військ. Її поховали в одному з парків Маріуполя неподалік узбережжя Азовського моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопчик Макар, який записав відоме відео посеред руїн своєї кімнати у Маріуполі, разом з мамою розповіли у "Сніданку з 1+1" про пережите, емоції та мрії

Ванда Об'єдкова народилася 8 грудня 1930 року у Маріуполі. У жовтні 1941 року фашисти увійшли до Маріуполя і почали забирати євреїв міста. На той момент вона також була у рідному місті. Коли есесівці прийшли за матір'ю Ванди Марією (Міндель), дівчинці вдалося уникнути арешту та розстрілу, оскільки вона надійно сховалась у підвалі. Тоді 20 жовтня 1941 року фашисти вбили до 16 тисяч євреїв на околицях Маріуполя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я хочу додому", — історія мешканки Ірпеня, від квартири якої не лишилось нічого, окрім попелу

Пізніше батькові Ванди вдалося переконати німців, що його дочка – гречанка, завдяки чому Об'єдкова змогла вижити. Вона таки дочекалася визволення Маріуполя 1943 року, а ось пережити війну росії проти України 2022 року, так само ховаючись у підвалі, Ванда не змогла. 

Новини по темі