В Україні впроваджено кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги: види покарання

За нецільове використання гуманітарної допомоги впроваджено кримінальну відповідальність: можливі терміни ув'язнення та штрафи
фотобанк УНІАН

Відтепер за нецільове використання гуманітарної допомоги можна сісти до в'язниці.

Поділитися:

Вчора, 24 березня, Верховна Рада України прийняла Закон №7146 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за використання гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану". Отже, нарешті за нецільове використання гуманітарки будуть садити до в'язниці. Це дуже актуально в умовах війни з росією, адже зараз весь цивілізований світ об'єднався, щоб допомогти українцям, що постраждали в результаті бойових дій. Але, на жаль, є й такі люди, які прагнуть нажжитися на чужому горі, і їх треба карати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стівен Спілберг разом із дружиною Кейт Кепшоу пожертвували $1 млн на гуманітарну допомогу Україні

Яке покарання чекає за нецільове використання гуманітарної допомоги?

Отже, відповідно до цього закону "запроваджено кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з такими можливими санкціями":

►штраф до 51 тис грн;

►виправні роботи до 2-х років;

►обмеження волі до 4-х років;

►ув'язнення до 7-ми років з конфіскацією майна (за нецільове використання гуманітарки в особливо великому розмірі).

Міру покарання обирає суд після проведення розслідування та доведення вини правопорушника. Нецільовим використання гуманітарної допомоги вважається її присвоєння, продаж чи обмін на інші види товарів з метою особистої наживи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо у часи війни піднімають ціну на житло або взагалі виселяють з квартири (порада адвоката)

Що ж наразі відноситься до гуманітарної допомоги? Відповідно до Закону України "Про гуманітарну допомогу", гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва.

Кабінет Мінсітрів України Постановою №224 від 7 березня 2022 року затвердив перелік категорій товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. З цим переліком можна ознаомитися за посиланням.

Дивіться відео про підробну гуманітарку: яке покарання можна отримати за подібну "допомогу":

Новини по темі