Що робити, якщо у часи війни піднімають ціну на житло або взагалі виселяють з квартири (порада адвоката)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Квартирне питання під час війни: що робити, якщо піднімають ціну на житло або взагалі виселяють з квартири
Unsplash/Masahiro Miyagi

Поради експертів: що робити, якщо вас виселяють з житла або підіймають на нього ціну.

Поділитися:

У зв'язку з війною, яку розпочала росія, багато міст нашої країни зараз знаходиться у небезпеці: окупанти жорстоко обстрілюють житлові будинки, дитячі садочки та школи. Люди вимушені покидати свої домівки та евакуюватися у більш безпечні регіони країни. Зараз таким є Західна Україна, проте багато приїжджих та навіть тих, хто вже давно живе у цій місцевості скаржаться на підняття цін на аренду житла. Також зараз поширена ситуація, коли людей просять виселитися з квартири, адже приїжджають родичі чи знайомі власника з міст, де тривають активні бойові дії. Що робити і чому ціни на житло так стрімко зросли розповіли у "Сніданку. Онлайн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям відшкодують втрачене та пошкоджене під час війни майно: коли можна буде подати відповідну заявку в додатку "Дія"

Голова львівського відділення Асоціації нерухомості України Андрій Борисов каже, що ринок оренди, наприклад, у Львові, завжди мав високий попит:

До війни ціни преміум-класу однокімнатної квартири були від 12 до 14-15 тисяч грн, при трохи іншій інфляції. Зараз така квартира коштує в районі 18 тисяч грн. Підняття цін присутнє, але воно не катастрофічне. Просто люди не знали, яким ринок був до війни.

Проте експерт погоджується, що є спекуляції: це на совісті кожного власника квартири. Але якщо власник змушує більше платити або виїхати, то знайте: закон на вашому боці. Адвокат Богдан Кушнір пояснив:

Якщо у вас офіційно підписаний договір, ви маєте протягом 10 днів офіційно звернутися з листом до орендодавця та написати, що у вас немає, наприклад, можливості наразі сплатити за житло у зв'язку з тим, що ви не можете ним зараз користуватися.

А якщо ж такого договору у вас немає, збирайте докази: скріншоти та аудіозаписи. Вже з ними звертайтеся до поліції та до податкової служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо ваш будинок зруйнували російські окупанти під час війни: алгоритм дій

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своєму брифінгу розповів, що запроваджується ряд програм виплат переселенцям. Реалізація розпочалася 21 березня із реєстрації тимчасових переселенців у територіальних громадах, а із 30 березня запрацює реєстрація через додаток «Дія».

Дивіться сюжет:

Новини по темі