Важливо знати: виплати ВПО в Україні — на які зміни чекати з 1 грудня

Як зміняться виплати ВПО в Україні з 1 грудня
Freepik

Чи зміниться щось у виплатах для ВПО з 1 грудня?

Поділитися:

Восени 2023 частина внутрішньо переміщених осіб уже втратила право на отримання фінансової допомоги, а розрахунок суми допомоги тепер здійснюється з урахуванням матеріального стану переселенців. Мінреінтеграції повідомило про низку змін у порядку виплат. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: пенсії з 1 грудня — чи будуть зміни взимку 2023

Чи позбавлять ВПО виплат у грудні 

Нових обмежень у грудні 2023 непередбачено. У вересні права на грошову допомогу позбавили тих ВПО, які придбали новий автомобіль, земельну ділянку, квартиру або будинок на суму понад 100 тисяч гривень, мають на своєму банківському депозитному рахунку суму понад 100 тисяч гривень та ще кілька категорій ВПО. Рішення може бути оскаржене, надавши відповідні документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: як відновити пенсію, якщо перебуваєш за кордоном

Виплати ВПО: зміна порядку виплат ВПО 

Інші категорії внутрішньо переміщених осіб будуть і надалі отримувати щомісячну фінансову допомогу до січня 2024 року включно. До цього часу вони будуть поновлені автоматично, згодом відбудеться перерозгляд. Нагадуємо, з 1 листопада 2023 року щодо оформлення допомоги для внутрішньо переміщених осіб має звертатися лише одна особа з сім'ї, а не кожен член окремо. 

На своєму засіданні 21 листопада Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги, зокрема:

  1. Переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.
  2. разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А у разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.
  3. ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

Розміри грошових виплат для ВПО

► 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей;

► 2 тисячі гривень для інших осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до зими: список покупок на випадок відсутності електроенергії

Фінансову допомогу внутрішньо переміщеним особам виплачують 15 і 28 числа кожного місяця.

Субсидія на дрова та вугілля: кому передбачені виплати і як оформити пільгу — деталі у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна" та YouTube:

Новини по темі