Виплати ВПО в Україні: на які зміни чекати з 1 жовтня

Як зміняться виплати ВПО в Україні з 1 жовтня
Unsplash

Чи зміниться щось у виплатах для ВПО з 1 жовтня?

Поділитися:

Восени частина внутрішньо переміщених осіб втратить право на отримання фінансової допомоги. У вересні вже ввели обмеження для низки категорій осіб, а у листопаді порядок виплат зміниться. Розрахунок суми допомоги тепер здійснюється з урахуванням матеріального стану переселенців. У жовтні змін не передбачено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи повернуться графіки відключення світла взимку: пояснює виконавчий директор енергетичної компанії

Кого позбавлять виплат: перелік категорій

Виплат позбавлять наступні категорії ВПО, які:

► придбали новий автомобіль (рік випуску якого менше 5 років), за винятком випадків, коли автомобіль був придбаний волонтерами та переданий для потреб оборони країни;

► придбали земельну ділянку, квартиру або будинок на суму понад 100 тисяч гривень (за винятком житла, яке було отримано за рахунок державного або місцевого бюджету);

► мають на своєму банківському депозитному рахунку суму більше 100 тисяч гривень;

► придбали іноземну валюту або банківські метали на суму більше 100 тисяч гривень, за винятком випадків, коли ця валюта була отримана від благодійних організацій або була придбана для оплати медичних, соціальних або освітніх послуг;

► мають власне житло, яке розташоване за межами територій, де активно ведуться бойові дії або де є окупація, якщо це житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї.

► перебували за кордоном більше ніж 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих документально підтверджених причин (до обґрунтованих причин відносяться службові відрядження, стажування, медичні обстеження, догляд за хворою дитиною тощо);

►повернулися до свого попереднього місця проживання;

► відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колаборацію.

У випадку, якщо соціальні служби приймуть рішення припинити виплати, вас про це буде додатково повідомлено. Рішення може бути оскаржене, надавши відповідні документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які два українські міста мають найбільші ризики під час опалювального сезону

Виплати ВПО: в листопаді відбудуться зміни порядку виплат

Інші категорії внутрішньо переміщених осіб будуть і надалі отримувати щомісячну фінансову допомогу до січня 2024 року включно. Важливо зауважити, що терміни виплат були автоматично продовжені до 1 серпня на півріччя. Після цього періоду виплати буде переглянуто знову.

Фінансова допомога продовжуватиметься для всіх ВПО, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами, у таких розмірах:

  • 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тисячі гривень для інших осіб.

Громадянам не потрібно здійснювати жодних додаткових дій для продовження фінансових виплат, вони будуть автоматично продовжені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до зими: список покупок на випадок відсутності електроенергії

Фінансові виплати внутрішньо переміщеним особам будуть проводити 15 і 28 числа кожного місяця. Крім того, для переселенців, які вперше звернулися за отриманням допомоги з 1 листопада, гроші будуть перераховані одній особі з розрахунку на всіх членів сім'ї.

Новини по темі